Bebe Djeca

Zašto djeca mokre u krevet?

Zašto djeca mokre u krevet? Bebe.hr portal

Većina djece je naučena na zahod do otprilike treće godine života, ali mnoga djeca mokre u krevet noću čak i do pete godine. A ponekad i kada krenu u školu.

Ono što je važno je ne kriviti ih niti ih kažnjavati za nešto što ne mogu kontrolirati.

 

Zašto djeca mokre u krevet?

Mokrenje u krevet nije ničija krivnja. Nije uzrokovana lijenošću ili traženjem pažnje. To nije nešto nad čime vaše dijete ima kontrolu.

djeca mokre u krevet

Ponekad djeca mokre u krevet jer:

  • nisu sazreli do točke u kojoj mjehur ‘govori’ mozgu da je pun, ili mozak može ‘kazati’ mjehuru da zadrži. Veza između mozga i mokraćnog mjehura razvija se u različitoj životnoj dobi i ne može se promijeniti niti ubrzati.
  • imaju problema s buđenjem kada mjehur signalizira da je pun
  • imaju mjehur koji ne može zadržati veliku količinu urina
  • imaju zatvor. Puno crijevo zauzima više prostora u području zdjelice i mjehur može curiti jer nema dovoljno mjesta da se pravilno napuni.
  • proizvode više urina noću zbog razlika u razinama hormona
  • nisu dobro ili su preumorni

Često, ako dijete ne prestane mokriti u krevet u ranoj dobi, možda postoji obiteljska povijest mokrenja u krevet. Možda ćete otkriti da su tata, mama, ujak ili teta mokrili u krevet, a možda i dalje moraju ustajati noću da bi otišli na WC.

Djeca koja inače mokre u krevet doma ponekad spavaju bez mokrenja na nekom stranom mjestu. A kad se vrate kući i opuste se, često opet mokre u krevet.

 

 width=

 

Neka djeca mogu ponovno početi mokriti u krevet ako se dogodi nešto za njih stresno. To može biti npr. nova beba u kući, polazak u školu, obiteljsko nasilje ili raspad obitelji. A mokrenje u krevet onda obično prestaje kada se počnu osjećati sigurnije. Dajte svom djetetu do znanja da razumijete i da ćete dati sve od sebe da mu pomognete da prebrodi teška vremena.

Ponekad postoji fizički uzrok. Na primjer, infekcija mokraćnog mjehura ili su imali zatvor. Možda biste trebali posjetiti svog liječnika ako ste isprobali neke od strategija i još uvijek ste zabrinuti.

Ostanite strpljivi i uvjerite svoje dijete da mokrenje u krevet nije njihova krivnja. Ako postanu napeti i tjeskobni, mogu dulje mokriti i postati nesretni.

POVEZANO: Sisanje palca kod beba i male djece