0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Rađanje djeteta nakon 35.godine života je u trendu!

Rađanje djeteta nakon 35.godine života je u trendu! Bebe.hr portal

U trendu je rađanje djeteta nakon 35.godine odnosno kasnije u životu! Prema američkom Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku, najbrže rastuća skupina žena koje imaju djecu su u 40-imaU stvari, dob majke se godinama povećava u nizu dobi. Žene zapravo rađaju djecu u kasnijoj dobi, a to je trend koji će se nastaviti.

Osim što je sve veći trend, postoje i neke zanimljivosti koje rađanje nakon 35.godine života donosi. Naime studija o stogodišnjacima koja je u tijeku, otkriva da su žene koje su rodile nakon 40. imale četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti 100-tu od žena koje su imale djecu u mlađoj dobi.

 width=

Sretniji i pametniji

Stoga imati dijete kasnije u životu održava vas mladima! Studija u JAMA Internal Medicine pokazuje da ova vrsta pozitivnog stava pomaže starijim novim roditeljima da žive duži, sretniji i bezbrižniji život.

Čak je zanimljivo saznati i da literatura pokazuje da su stariji roditelji — nakon četrdesete godine — sretniji roditelji.

Osim navedenog navodno i rađanje u ovoj dobi može učiniti pametnijim. Jedna nedavna studija o majkama starijim od 35 godina objavljena u Journal of the American Geriatrics Society — otkrila je da su one imale koristi od hormona koji preplavljuju tijelo i mozak tijekom trudnoće. Potičući rješavanje problema, mentalno rasuđivanje i pamćenje.

Rađanje djeteta nakon 35.godine

I istina je da se broj jajnih stanica koje žene imaju smanjuje kako starimo. A trudnoća nakon 35 godina dolazi s nekim dodatnim rizicima od komplikacija. Poput hipertenzije ili dijabetesa za majku, ili kromosomskih abnormalnosti poput Downovog sindroma za bebu.

Ali dobra je vijest da sve više i više istraživanja otkriva iznenađujuće prednosti i za starije mame i za djecu. Stoga rađanje djeteta nakon 35.godine odnosno kasnije u životu može biti čak i odličan izbor! Postoje i prednosti i mane kao i u svemu u životu, ali ništa što bi vas trebalo spriječiti u pokušaju da zatrudnite i u kasnijim godinama.

POVEZANO: Učestalo mokrenje tijekom trudnoće