Planiranje trudnoće Savjeti i njega

Koliko brzo možete zatrudnjeti nakon uklanjanja spirale?

Koliko brzo možete zatrudnjeti nakon uklanjanja spirale? Bebe.hr portal

Ako se nadate da ćete uskoro zatrudnjeti, znajte da možete zatrudnjeti nakon uklanjanja spirale obično unutar prvog menstrualnog ciklusa. “Čim vaš liječnik izvadi uređaj, mogli biste zatrudnjeti”, kaže Hilda Hutcherson, dr. med., klinička profesorica opstetricije i ginekologije na Medicinskom centru Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Budući da nikakvi hormoni nisu uključeni u bakrenu spiralu, vaše se tijelo ne mora ponovno prilagođavati. Nakon što je uređaj vani, spermiji ponovno mogu normalno plivati .

U skladu s tim, s hormonskim spiralama, doza progestina je niska i ne apsorbira se u vašem sustavu, tako da ne ometa puno ovulaciju. Kad spirala izađe, vjerojatno ste spremni. Spiralu biste trebali ukloniti čim se nadate ili želite zatrudnjeti.

 width=

Usporedite to s hormonskim metodama kontracepcije kao što su kontracepcijske pilule, flasteri i prstenovi. Oni oslobađaju hormone progestin i ponekad estrogen u tijelo, što sprječava trudnoću zaustavljanjem ovulacije. Uz ove metode kontrole rađanja, moglo bi proći do tri mjeseca da se plodnost vrati. A čekanje bi moglo biti i dulje ako ste primali Depo-Provera kontracepciju—ponekad i do godinu dana.

Ako ne zatrudnite odmah nakon vađenja spirale, nemojte paničariti. Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na vašu plodnost, uključujući vašu dob, stil života, obiteljsku povijest i opće zdravstveno stanje. Proces će biti drugačiji za svakoga. Ovo ovisi o drugim čimbenicima koji mogu utjecati na vašu plodnost, ali na njih ne bi trebala utjecati vaša uporaba spirale.

Doista, prosječnom mladom paru potrebno je oko 4-6 mjeseci da zatrudni, a nakon godinu dana otprilike 85-90 posto parova odnosno žena će zatrudnjeti, kaže Melissa Esposito. Dr. med., certificirana reproduktivna endokrinologinja u Centru za plodnost Shady Grove.

A ako niste 100 posto sigurni da ste spremni zatrudnjeti nakon uklanjanja spirale? Pobrinite se da ispravno koristite pomoćni oblik kontracepcije dok ne budete spremni za mogućnost trudnoće. IUD je jedna od najboljih mogućih obrana od neželjene trudnoće, a kada nestane, nestaje i zaštita koju nudi.

Izvor: https://www.parents.com/getting-pregnant

POVEZANO: Rani simptomi trudnoće kod žena koje nose blizance