Trudnice

Rani simptomi trudnoće kod žena koje nose blizance

Rani simptomi trudnoće kod žena koje nose blizance Bebe.hr portal

Ako se pitate se nosite li možda blizance, donosimo simptome trudnoće kod žena koje nose blizance.

Obično žene koje su trudne s blizancima (ili više njih) saznaju to na prvom ultrazvučnom pregledu. Što znači oko osmog tjedna trudnoće.

Međutim, postoje i neki rani simptomi trudnoće prije pregleda koji bi mogli signalizirati da je unutra više od jedne bebe. I da ćete biti ponosni mama i tata nekoliko novih članova obitelji.

 

Simptome trudnoće kod žena koje nose blizance:

 width=

 

  • Povišena razina hCG-a: Krvni test za trudnoću je osjetljiviji od testa urina. Ne govori vam samo “trudna” ili “nije trudna”. Već vašem liječniku daje stvarnu razinu hCG-a. A ako je vaš hCG viši od uobičajenog, to bi mogao biti rani znak trudnoće s blizancima.

 

  • Rano ‘pokazivanje’ ili debljanje: Mame koje nose blizance znaju ranije imati izbočen trbuh. Ili im je trbuh veći nego kod žena koje nose samo jedno dijete u trbuhu.

 

  • Jači rani simptomi trudnoće: viša razina hCG-a ponekad može značiti i jače jutarnje mučnine. Ili puno više umora.  Zapravo, hiperemesis gravidarum (HG) – stanje trudnoće koje karakteriziraju mučnina i povraćanje – češće je u blizanaca i višestruke djece. Simptomi HG obično se pojavljuju između 4-6 tjedana trudnoće i mogu doseći vrhunac između 9-13 tjedana. Većina žena osjeti određeno olakšanje između 14. i 20. tjedna, iako do 20% žena može trebati njegu hiperemeze tijekom ostatka trudnoće. Ne postoji poznata prevencija Hyperemesis gravidarum, ali možete se utješiti znajući da postoje načini za liječenje.

simptome trudnoće kod žena koje nose blizance

 

Ne postoji način da sa sigurnošću znate da vaši rani simptomi trudnoće znače da nosite blizance ili više djece. Jedini siguran način da to znate je kada ih vidite na ultrazvučnom ekranu – a kakvo je tek to slatko iznenađenje!

POVEZANO: Bakterijska ili virusna groznica kod bebe? Razlika je bitna