1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Korištenje pohvala i nagrada za promjenu ponašanja

Korištenje pohvala i nagrada za promjenu ponašanja Bebe.hr portal

Neka djeca, posebno ona koja imaju manje samopouzdanja od druge, trebaju više pohvala i nagrada za promjenu ponašanja od druge. Kada je pohvala usmjerena na trud, vjerojatnije je da će djeca smatrati da je trud dobra stvar sama po sebi. I nastaviti će pokušavati biti optimistični kada se suoče s izazovima.

Nagrada je način da kažete ‘Bravo’ nakon što je vaše dijete učinilo nešto dobro ili se dobro ponašalo. To može biti poslastica, iznenađenje ili dodatna privilegija. Na primjer, kao nagradu za održavanje sobe urednom, možete dopustiti djetetu da odabere što će za večeru.

 

Korištenje pohvala i nagrada za promjenu ponašanja

Djeca će vjerojatnije ponoviti ponašanje koje zaslužuje pohvalu ili ohrabrenje. To znači da možete koristiti pohvale da promijenite teško ponašanje i zamijenite ga poželjnim ponašanjem.

Prvi korak je pratiti trenutke kada se vaše dijete ponaša pozitivno ili se trudi. Kad to vidite, odmah privucite djetetovu pozornost i recite mu točno što vam se svidjelo. Na primjer, ‘Matija, svidjelo mi se kako si čekao svoj red da se igraš s igračkom. Bravo’. Ili ‘Tako naporno radiš na svojoj praksi. Mislim da ćeš biti izvrstan na probama!’

pohvala i nagrada za promjenu ponašanja

U početku možete pohvaliti svaki put kada vidite ponašanje ili trud. Kad se to događa češće, možete manje hvaliti ili ohrabrivati.

Nagrade mogu učiniti da pohvale i ohrabrenja bolje funkcioniraju. Dakle, kada pohvalite ili ohrabrite ponašanje svog djeteta, a zatim ga nagradite, veća je vjerojatnost da će se ponašanje ponoviti. Međutim nemojte pretjerati s nagradama.

Ponekad je lakše primijetiti loša ponašanja nego pozitivna. Ali tražite trenutke kada se vaše dijete ponaša pozitivno i pohvalite ga. Vaše će se dijete osjećati dobro, a fokusiranje na pozitivne stvari pomoći će i vama da se osjećate dobro.

 

Savjeti za korištenje pohvala i nagrada

Pomozite svom djetetu da prepozna kada je dobro postupilo i potaknite dobro ponašanje ovim savjetima:

pohvala i nagrada za promjenu ponašanja

  • Kada se osjećate dobro sa svojim djetetom, recite to. Male stvari koje kažete mogu se s vremenom nakupiti i imati veliki učinak na vaše dijete.
  • Potražite neverbalne načine da pohvalite ili ohrabrite svoje dijete. Kao što su osmjeh, palac gore ili daj pet.
  • Iznenadite svoje dijete nagradom za dobro ponašanje. Na primjer, ‘Hvala što ste pokupio igračke – idemo sad u park proslaviti’.
  • Umjesto da čekate da vaše dijete učini nešto savršeno da biste ga pohvalili, pokušajte pohvaliti svaki trud ili napredak. I one male.
  • Trudite se više hvaliti nego kuditi. 
  • Pohvalite svoje dijete zbog njegovih jakih strana i potaknite svoje dijete da se osjeća uzbuđeno zbog vlastitih interesa. Ovo pomaže djetetu da razvije osjećaj ponosa i samopouzdanja.
  • Neka pohvala bude primjerena ponašanju. Ukoliko je pretjerana, vaše dijete vjerojatno neće povjerovati.
  • Koristite pohvale i nagrade na načine primjerene dobi. Na primjer, veća djeca možda ne žele da ih se javno hvali za njihov trud. 

POVEZANO: 4 načina da odgojite samopouzdanu djecu