0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Učestalo mokrenje tijekom trudnoće

Učestalo mokrenje tijekom trudnoće Bebe.hr portal

Učestalo mokrenje tijekom trudnoće je normalno i uzrokovano je hormonalnim i fizičkim promjenama koje se događaju u vašem tijelu. Vaš mjehur, crijeva i vaša maternica nalaze se u malom prostoru vašeg trbuha, stoga promjene koje se dogode u jednom organu također utječu i na drugi.

 

Što uzrokuje učestalo mokrenje tijekom trudnoće?

Kada ste trudni, vaše tijelo proizvodi više tekućine. Vaši bubrezi, koji proizvode urin, također postaju učinkovitiji. Vaša maternica – smještena točno iza vašeg mjehura – postaje veća kako bi primila vaše dijete koje raste i kao rezultat toga gura vaš mjehur.

Za neke su žene slabi mišići dna zdjelice još jedan uzrok učestalog mokrenja tijekom trudnoće. Mišići dna zdjelice podupiru organe zdjelice , što uključuje mjehur, maternicu i crijeva.

 

Kada je vjerojatnije da ću doživjeti učestalo mokrenje tijekom trudnoće?

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje uobičajeno je u svakoj fazi trudnoće. Tijekom prvih faza, hormonalne promjene povećavaju učestalost kojom trebate koristiti toalet. Kasnije u trudnoći veća je vjerojatnost da će to biti uzrokovano pritiskom bebe na vaš mjehur, dok se u posljednjih nekoliko tjedana trudnoće možete boriti da potpuno ispraznite mjehur.

Pred kraj trudnoće uobičajeno je da se malo pomokrite dok kašljete, kišete ili podižete stvari. To se događa jer te radnje stvaraju veći pritisak na dno zdjelice, a kod mnogih žena dno zdjelice oslabi tijekom trudnoće.

 

Kako možete smanjiti učestalo mokrenje tijekom trudnoće?

 width=

Ono što možete učiniti je ojačati mišiće dna zdjelice. Jačanje ovih mišića može vam pomoći da ‘zadržite’ urin dok ne stignete do zahoda. Najbolji način da ojačate mišiće dna zdjelice je vježba. Vježbanje mišića također će pružiti čvrst sustav potpore za vaša crijeva, maternicu i mjehur.

Idealno bi bilo da žene rade vježbe za dno zdjelice i prije nego što zatrudne, ali nikad nije kasno. Ne zaboravite nastaviti s vježbama dna zdjelice i nakon rođenja djeteta.

 

Može li to biti znak nečeg ozbiljnijeg?

Dok je u većini slučajeva učestalo mokrenje tijekom trudnoće sasvim normalno i nije zabrinjavajuće, u nekim situacijama najbolje je posjetiti liječnika. Ako osjećate peckanje, ili bilo kakvu bol dok koristite toalet, važno je da o tome razgovarate sa svojim liječnikom. To može značiti da imate infekciju koju treba odmah liječiti.

 

Hoće li se nastaviti nakon što rodite?

Iako ćete možda nastaviti mokriti više nego inače nakon rođenja djeteta, obično ćete primijetiti poboljšanje u prvih 6 mjeseci nakon rođenja. To je zato što se živci, tkiva i mišići dna zdjelice počinju oporavljati od trudnoće i poroda. Obavezno nastavite s vježbama za dno zdjelice!

POVEZANO: Što je spontani pobačaj? Koji su znakovi spontanog pobačaja?