0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad Trudnice

Zašto je potreban dodatak D3 vitamin za bebe koje doje?

Zašto je potreban dodatak D3 vitamin za bebe koje doje? Bebe.hr portal

D3 vitamin za bebe možete početi uzimati ubrzo nakon rođenja. Zašto bi to trebali i koja je korist, ukoliko ne znate, pročitajte u tekstu koji slijedi.

 

Zašto je bebama koje doje potreban dodatak vitamina D?

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu, ali nedostatak je što ima male količine vitamina D, što možda neće biti dovoljno da zadovolji potrebe vaše bebe. Bebe koje su dojene trebale bi primati dnevni dodatak vitamina D od rođenja dok ne dobiju dovoljno iz prehrane.

D3 vitamin za bebe  neophodan je jer pomaže tijelu apsorbirati kalcij koji zajedno grade kosti i pomažu im da budu jake i zdrave. Kada bebe ne dobivaju dovoljnu količinu vitamina D, potencijalno mogu razviti rahitis. Rahitis je bolest koja uključuje omekšavanje i slabljenje kostiju.

Osim toga, vitamin D ima ulogu u borbi protiv infekcija i održavanju zdravog srca. I pridonosi jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od kroničnih bolesti. U visokim dozama može pomoći i u poboljšavaju debljanja kod pothranjene djece, pokazalo je novo istraživanje. Kao i u razvoju jezičnih i motoričkih vještina.

 

Koliko je vitamina D potrebno bebama?

Svako novorođenče i dijete su različiti i zato je najbolje provjeriti s liječnikom vašeg djeteta koja doza mu treba. Većina beba treba standardnu preporučenu ​​dozu, dok će drugima možda trebati više, a nekima možda dulje od drugih.

Američka pedijatrijska akademija i Medicinski institut preporučuju dnevni unos od 400 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D za bebe unutar prve godine.

Za bebe starije od 1 godine količina se povećava na 600 IU dnevno.

 

Koje bebe imaju veći rizik od nedostatka vitamina D?

D3 vitamin za bebe

 

  • dojene bebe imaju veći rizik od onih koje uzimaju formulu s obzirom da formule uglavnom već imaju D3 vitamin za bebe dodan u mliječnu hranu. Potrebno je ipak provjerite etiketu vaše formule.
  • bebe čije majke nemaju dovoljno vitamina D ili nisu imale dovoljno tijekom trudnoće,
  • bebe koje imaju tamniju kožu,
  • bebe čija je koža većinu vremena prekrivena odjećom ili kremom za sunčanje,
  • bebe koje žive u sjevernim zajednicama gdje je manje sunca.

 

Kada je najbolje uzeti D3 vitamin za bebe?

Pokušajte ga nakapati ujutro ili kao međuobrok prije spavanja, sve dok ne ometa san. Ključno je pronaći ono što vam odgovara i pridržavati se toga kako biste bili sigurni da zadovoljavate svoje potrebe za vitaminom D. Uzimanje vitamina D uz obrok može povećati njegovu apsorpciju, ali studije o određenom vremenu su ograničene.

POVEZANO: Savjeti kako pomoći bebama i djeci da dobro spavaju