0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Znakovi groznice kod beba i male djece

Znakovi groznice kod beba i male djece Bebe.hr portal

S obzirom na široki raspon potencijalnih uzroka groznice, važno je prepoznati koji su znakovi groznice kod beba i male djece. Iako groznica može biti zastrašujuća, visoka tjelesna temperatura nije bolest. Obično je samo znak da se imunološki sustav vašeg djeteta bori protiv bakterijske ili virusne infekcije.

Međutim osim blage virusne infekcije groznice mogu ukazivati ​​i na upale grla, infekciju uha ili infekcije mokraćnog sustava. Štoviše, cjepiva mogu uzrokovati privremenu temperaturu do 48 sati nakon imunizacije, što je potpuno normalno i sigurno. I puno rjeđe, ali opet moguće je da ako se vrućice ponavljaju mogu ukazivati ​​na ozbiljniji problem. Kao što je autoimuni poremećaj, poremećaj mozga ili određene vrste raka – ali to su rijetke iznimke.

 

Znakovi groznice kod beba i male djece

Evo kako prepoznati ima li vaše dijete temperaturu, uz savjete o tome kada posjetiti liječnika. Uobičajeni simptomi vrućice

  • Povišena tjelesna temperatura je najlakši način otkrivanja groznice. U djece mlađe od 3 godine najbolji način mjerenja temperature je rektalni toplomjer, koji daje najveću točnost. Za stariju djecu možete koristiti oralne toplomjere.
  • Beba ili dijete djeluje pospanije nego inače
  • Probirljivi su i imaju loš apetit ili nedostatak apetita
  • Izražavaju neugode ili bolove u tijelu

 

 width=

 

Oko 4 posto djece mlađe od 5 godina ima napadaje izazvane vrućicom (febrilne napadaje), koji su često uzrokovani naglim porastom tjelesne temperature. Ovi znakovi visoke temperature mogu djelovati zastrašujuće – vaše dijete može izgubiti svijest, tresti se ili se ukočiti – ali obično su bezopasni. Većina febrilnih napadaja završava za minutu ili dvije, iako neki traju samo nekoliko sekundi ili više od 10 minuta.

Ako se vaše dijete s groznicom počne grčiti, stavite ga na meku površinu i okrenite ga na bok kako se ne bi ugušilo. Nikad im ništa ne stavljajte u usta niti ih pokušavajte držati. Kad napadaj prestane, nazovite svog pedijatra — ako je ovo prvi put, potrebno ih je odmah pregledati.

POVEZANO: Zašto je majčino mlijeko tako dobro za bebu?