Bebe.hr izdvojeno News

U Zagrebu otvoren MATI centar, mjesto na kojem će žene naći podršku i vrijedne informacije

Centar MATI

Fotografije:  Mati – Ana Surač ili Stoodio Soo

Na zagrebačkom Jarunu nedavno je otvoren centar za trudnice, majke, žene i obitelji. Znakovitog imena MATI, ovaj centar nudi upravo ono što majka pruža svojoj djeci – podršku, putokaz i sigurno krilo. Pokucate li na vrata na prvom katu zgrade u Našičkoj 14, otvorit će vam neka od tri divne žene i doule koje su ga osnovale – Stamenka Pašić, Kristina Hrvoić Podhraški i Una Pašić Gregović, a vrlo je vjerojatno da ćete tamo zateći pokoju mamu, dječicu koja pužu i trudnice. Razgovarale smo sa začetnicama i voditeljicama centra. Zanimalo nas je, među ostalim, odakle ideja za ovakvom inicijativom, što sve nudi centar te kako u praksi izgleda suradnja trudnice i doule.

“MATI Centar cjeloviti je centar za trudnice, majke i žene, ali i obitelji. S obzirom na naše višegodišnje iskustvo i neprestane edukacije u područjima trudnoće, poroda, postpartuma, dojenja, prehrane, tjelovježbe i bodyworka, odlučile smo stvoriti jedno sigurno mjesto na kojem će žene i obitelji moći pronaći sve što im treba”, objašnjava nam Una te otkriva odakle ideja za ime.

“Prije tri godine, kada smo mama i ja sanjarile o nekom prostoru u kojem ćemo moći ženama, pretežito majkama, ponuditi podršku i informacije, pao mi je na pamet naziv za majku koji ja koristim za svoju majku, a ona za svoju. Jednostavno, nježno, kratko, zvučno, a tako snažno. Mati. Kolokvijalizam, narodni naziv, koji svi razumiju. Zanimljivo je i da se Kristinin sin zove Matija pa se ovo ime potpuno prirodnim pokazalo za naš zajednički centar”, kaže Una koja je Mati osnovala zajedno sa svojom mamom Stamenkom i kolegicom Kristinom.

U centru se održavaju razni programi za žene. O čemu je točno riječ?

“Redovito održavamo edukacije i radionice o trudnoći, prehrani, porođaju, postpartumu i dojenju, ali i o drugim temama roditeljstva te nam nerijetko u goste dolaze stručnjaci. Više puta tjedno žene mogu ići na yin yogu, koja je posebna po tome što se može prilagoditi svakoj njezinoj životnoj fazi, uključujući trudnoću i postpartum. Uz tečaj o masaži beba, nudimo i pregršt tema i druženja, od ženskih krugova, družionica pa do inidividualnih savjetovanja, uključujući i pripreme za začeće, tehnike za optimalno pozicioniranje bebe u trudnoći, baby handling te dohranu djece. Tu su i komplementarne prakse kao što je tretman abdomena. Više možete saznati na našem webu ili na društvenim mrežama”, kaže Una.

Centar MATI

Una i vaša majka je doula. Kako je utjecala na vas i koliko vam znači njezin savjet, pomoć u odgoju djece?

“Pa ja sam zapravo postala doula prije moje majke. Šalimo se da je ona zapravo išla mojim stopama, iako smatram da su naši putevi jednostavno neodvojivo isprepleteni. Ja sam doula postala prije pet godina, a u svojoj sam drugoj trudnoći, prije više od dvije godine, imala veliku želju da mi na porođaju doula bude baš mama. Obzirom da je ona već dugi niz godina bavila yogom, masažom i da je i sama divna majka i baka te da voli rad sa ženama, njoj je poziv doule toliko prirodan da bi netko pomislio kako se time bavi čitav život. Mama mi je uvijek prvi ‘džoker zovi’ kada imam pitanja o roditeljstvu, ali cijenim što mi nikada ne nameće svoje stavove u odgoju”, otkriva nam Una.

“Doula sam postala zbog Une jer me je željela na svom drugom porođaju kako bih joj budem doula, a jednom kad uđete u taj svijet koji je ispunjen oksitocinom, nema povratka . Jednostavno je predivno moći biti podrška obiteljima, koja je i meni često falila tada kada sam i sama bila novopečena majka”, dodaje Stamenka koju pitamo kako je raditi s kćeri.

“Jako zanimljivo jer sad više nije sva odgovornost na meni, već se dogovaramo. Volim surađivati s mlađima, puno učim od Une i Kristine, ali moram priznati da ih ne mogu pratiti kada je riječ o internetu i aktivnostima na društvenim mrežama. Moja snaga leži u radu licem u lice i zato mi je srce puno jer napokon imamo prostor koji odiše onim što nas tri jesmo neosuđujuća podrška za obitelji i jedna velika ljubav”.

Kristina, vi ste doula specijalizirana za carski rez. Možete li nam reći više o tome?

“I sama sam rodila carskim rezom pa sam dosta strastvena oko te teme. Educiram žene kako se najbolje pripremiti i što mogu očekivati, dosta sam transparentna i volim prikazati stvari kakve jesu, naravno sve što govorim popratim znanstveno utemeljenim činjenicama, kako bi žene mogle odlučiti što je najbolje za njih. Smatram da svaka žena ima pravo znati sve informacije o porođaju carskim rezom isto kao što ima pravo educirati se o vaginalnom porođaju,VBACu (vaginalni porođaj nakon carskog reza) i medicinsko asistiranom porođaju kod kuće”.

Centar MATI

O carskom rezu se malo govori, a česta je procedura u bolnicama. S vašeg gledišta, koliko je opravdan i što carski rez znači za ženu?

“To i je najveći problem. Jako se malo govori o tome, a kada se i govori prikazuje se kao da su žene manje vrijedne zbog porođaja carskim rezom i kao da su prošle linijom manjeg otpora, što svakako nije istina. Carski rez je u nekim slučajevima potreban, pogotovo kada je u pitanju život majke i/ ili bebe, no dosta često se olako izvodi, odnosno zbog manjka strpljenja i bez medicinsko utemeljenog pokrića. Carski rez je i porođaj i operacija pa je oporavak dugotrajniji, kompleksniji i puno bolniji, nego kod vaginalnog porođaja. Kod carskog reza reže se sedam slojeva tijela, a nakon toga ostaje ožiljak kojeg je potrebno rehabilitirati. Također, dosta često ostaje i psihička trauma, baš iz razloga što se ne priča dovoljno o ovoj temi”.

Kako izgleda odlazak na porođaj s doulom i kako na vas gledaju u bolnicama. Je li se osoblje senzibiliziralo?

“Iako svaka doula, kao i svaka žena i rodilište, ima neku svoju priču, to uglavnom izgleda tako da se majka i doula prvo upoznaju kako bi vidjele je li odgovaraju jedna drugoj. Iznimno je bitan da međusobno “kliknu”. Nakon toga dogovaraju se pripreme u koje uvijek ulazi priprema za porođaj i priprema za babinje te ovisno o željama žene i obitelji, dogovara se podrška na porođaju. Uz ženu smo (i partnera) od trenutka kada nas zovu da dođemo, neovisno u koje to doba bilo i koliko trajalo. Prvi dio porođaja žena odrađuje doma uz našu podršku te ovisno o prethodnom dogovoru, krećemo zajedno u rodilište. U rodilištu, obzirom da može biti samo jedna pratnja, ponekada roditelje dopratimo do samih vrata, a ponekada ulazimo s njima u rodilište. U rodilištu možemo ostati uz trudnicu dok je u takozvanom boksu, ne možemo biti s njom u predrađaoni. Ovo naravno jako ovisi o rodilištu. Neka rodilišta u Hrvatskoj ne dozvoljavaju da uz ženu bude prisutan bilo tko osim partnera. Što se osoblja tiče to zaista ovisi od rodilišta do rodilišta i od smjene do smjene, ali mi uglavnom imamo pozitivna iskustva. Na kraju dana smo svi tamo iz istog razloga, za dobrobit majke i bebe”, otkriva nam Una.

Gospođo Stamenka, možete li nam reći zašto danas žene angažiraju doule? Što se to promijenilo u odnosu na prošla vremena?

“Danas se sve više angažiraju doule jer smo izgubili svoja ‘sela’ koja su nekada bila od velike pomoći ženama kroz trudnoću, porod i postpartum, a žene sve više razumiju vrijednost podrške u tim ranjivim trenucima. Iskreno, prije 15 godina jedva da je itko kod nas znao što su doule (niti ih je baš bilo), a sada je to ipak nešto o čemu se, s dobrim razlogom, puno više priča”.

Centar MATI

Što je zadaća postpartum doule?

“Doula u prijevodu znači žena koja služi ženi. Postpartum je period nakon poroda. Već nam samo ime govori da smo tu da bismo podržali žene u tom nevjerojatno moćnom, a ranjivom periodu. Doula može donijeti topli obrok, pričuvati bebu kako bi se mama odmorila i uzela vrijeme za sebe te pomoći oko dojenja. Ona je tu kako bi ženu osnažila da vjeruje sebi i svom majčinskom instinktu, ali isto tako je tu da bude neosuđujuća podrška, da razumije, da bude rame za plakanje, ali i osoba s kojom će žena podijeliti i svoje lijepe trenutke od kada postane majka. Osim što je postpartum doula tu za ženu, ona je tu i za cijelu obitelj. Svaka doula ima neki svoj pristup i aseve u rukavu, od znanja o prehrani, kuharskim vještina, masažnim tehnikama… Svime time upotpunjujemo našu podršku ženi i obitelji”, kaže Stamenka.

Koliko ženama znači vaša prisutnost?

“To pitanje je zaista najbolje postaviti ženama koje su imale doule kroz cijeli svoj proces trudnoće, poroda, postpartuma,jer je nezahvalno govoriti u njihovo ime. No činjenica da imamo posla bez prestanka i da radimo već sa ženama koje su nas angažirale i u prethodnim trudnćama (Una trenutno radi sa ženom kojoj je doula već treći put), govori jako puno samo za sebe. Žene nam često govore da su mirnije jer u svakom trenutku imaju osobu kojoj se s povjerenjem mogu obratiti, što im donosi sigurnost. Ponekad samo treba riješiti neku nedoumicu izazvanu prevelikim brojem informacija kojima su bombardirane od strane okoline ili na internetu. Mislimo i da je velik pokazatelj koliko su doule danas važne i taj što mnoge žene kupuju naše usluge kao poklone svojim trudnim prijateljicama jer su i same uvidjele veliku vrijednost koje time dobiju”, zaključuje Stamenka.

Trudnoća, porođaj i babinje nose sa sobom brojne, sasvim prirodne strahove, osobito kada je riječ o prvoj trudnoći. Imate li koji savjet za žene, kako se pripremiti za porođaj i kako ovladati ovim strahovima?

“Treba uvijek kretati od te jedne jedinstvene osobe koja se nalazi ispred vas. Prva trudnoća nosi sa sobom puno pitanja, nedoumica, strahova pa je uvijek dobro da se majke što bolje educiraju o samoj trudnoći, porodu i jako bitnom periodu postpartuma. Ali vjerujte da to nije samo tako u prvoj trudnoći. Često upravo s drugom ili trećom dolaze veće brige i strahovi jer žene znaju što ih čeka. Baš zbog toga doula može biti od velike pomoći. Edukacija, znanje, vjera u sebe – to je moć i to vam nitko ne može oduzeti. Najbolje je pripremiti se za porođaj i sve što slijedi kroz edukaciju”, savjetuje Stamenka.

Centar MATI

Dojenje također zna biti problem mama. Možete li im dati nekoliko savjeta kako da ono bude uspješno i ohrabriti ih da ne odustanu. Koliko je dojenje važno za bebu, ali i za odnos mama-dijete?

“Preporučile bismo im edukacije o dojenju još u trudnoćie. Uvijek je bolje pripremiti se na vrijeme. Bitno je objasniti mladim majkama koliko je važno za njihovu bebu da siš i koji su sve benefiti za bebu – od razvoja, imuniteta, povezanosti sa majkom kroz taj magični dodir te objasniti majkama da se njihovo mlijeko prilagođava u svakom momentu potrebama njihove bebe. Pravovremenom edukacijom izbjeći će se jako puno nepotrebnih problema i prepreka te time majci osigurati uspješan dojenački staž”, kaže Stamenka.

I za kraj, što biste savjetovale budućim očevima i onima koji su to upravo postali – kako da budu najbolja podrška svojim ženama?

“Prije svega da budu prisutni od trenutka kada prvi put ugledaju plusić na testu.Neka pokažu zanimanje i neka se educiraju zajedno sa svojim partnericama jer će ih to dodatno povezati, ali će i shvatiti što se sve događa kroz cijeli proces od samog začeća, poroda, postpartuma i majčinstva. Volimo reći da je znanje moć, a uz edukaciju će svojim partnericama moći pomoći i podsjetiti ih koliko su jake i hrabre u najtežim trenucima. Također, to očevima daje alate koji im grade samopouzdanje i olakšavaju pronalaženje u jednoj od najbitnijih uloga u životu, ulozi oca”, složne su Stamenka, Kristina i Una.