Kutak za tate

Emocije novog oca: Prihvatite pozitivne i negativne aspekte roditeljstva

Emocije novog oca: Prihvatite pozitivne i negativne aspekte roditeljstva Bebe.hr portal

Emocije novog oca često bivaju pomiješane te se poneki od njih veoma teško nose s novonastalom situacijom. Mnogo puta dogodi se da se nakon rođenja djeteta puno stvari u životu promijeni, a možda to niste očekivali. Tada može doći do negativnih emocija koje vam onemogućuju normalno funkcioniranje jer ste očekivali da će se stvari promijeniti. Ali možda niste očekivali da će se promijeniti u toliko velikoj mjeri.

Također, neki će očevi početi osjećati euforiju pa će novorođenče postati apsolutni centar svijeta i jedino što će im biti na pameti. U tom slučaju, kao i kod novih majki, potrebno je ne zaboraviti misliti i na sebe te ne zapostaviti stvari koje volite izvan bivanja ocem.

Promjene

Vaš je partnerica po prvi put u vašoj vezi više usredotočena na nekoga drugoga nego na vas. Sasvim je normalno da se radi toga osjećate čudno. Radi se o sasvim novoj situaciji koja vam je potpuno nepoznata. Istovremeno, možda osjećate još jednu neočekivanu emociju: krivnju. Jer čak i da želite, postoje aspekti novog roditeljstva u kojima jednostavno ne možete sudjelovati – kao što je dojenje usred noći ili plač koji izgleda kao da ga može umiriti jedino majka.

 width=

Velik dio ove krivnje proizlazi iz neistina koje se šire o roditeljstvu. Mit koji kaže da je roditeljstvo uvijek 50/50 vrlo je štetan. S obzirom da je roditeljstvo omjer koji se stalno mijenja. Ponekad je majka ta koja čini više, a ponekad otac. Gotovo ni u jednom trenutku odgovornost nije jednaka. Prirodno je da postoje situacije u kojima majka čini većinu toga. Isto tako, bit će dana i perioda kada će vaša partnerica biti bezvoljna i umorna. To je vrijeme kada ćete vi morati odraditi emocionalni rad, ali i fizički pomoći u čemu god možete. To je sasvim normalno.

Istraživanja su pokazala da mladi očevi današnjice pokazuju znatno veću želju za brigom oko djece nego je sto bilo prošlih desetljeća. Dakle, kada osjetite nesposobnost da doprinesete, normalno je osjećati se frustrirano ili krivo.

Još nešto što treba uzeti u obzir: Doživljaj krivnje, gubitka i ljutnje također može biti dio muške postporođajne depresije (PPD). Godinama su medicinski stručnjaci mislili da su žene jedine koje pate od postporođajne depresije. No studija u Journal of the American Medical Association otkrila je da je također doživljava 10 % novopečenih očeva.

Kako ne biste pomislili da je sve tako crno – budite sigurni da očinstvo donosi i mnogo fantastičnih pozitivnih osjećaja i iskustava. A za većinu očeva ovo će biti jedno od najljepših razdoblja života.

POVEZANO: Utjecaj očeva na razvoj društvenih vještina djeteta