0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Pravilno podrigivanje vaše bebe

Pravilno podrigivanje vaše bebe Bebe.hr portal

Pravilno podrigivanje beba neizostavan je korak koji se nakon hranjenja nikako ne smije preskakati. Ponekada će se dogoditi da dijete nakon hranjenja podrigne samo, ali mnogo češće roditelji mu u tome moraju pomoći. Zato smo danas za vas pripremili nekoliko savjeta koji će vam dati nove ideje kada je u pitanju podrigivanje bebe.

Pravo vrijeme za podrigivanje bebe

Nema strogih pravila kada je u pitanju podrigivanje. Neke će bebe podrignuti same od sebe bez ičije pomoći ili čak za vrijeme hranjenja. Novorođenčad može imati vjetrove ako guta zrak dok plače ili se hrani. Vjetrova se rješavaju podrigivanjem ili propuštanjem vjetra iz stražnjice.

Većina roditelja će vidjeti želi li njihova beba podrignuti prema ovim pokazateljima:

  • ako uspore s povlačenjem mlijeka iz dojke,
  • kada postane nervozna pri hranjenju i prestane sisati,
  • ako napravi veću pauzu i zastane.

Uobičajeno je i normalno da bebe povrate male količine mlijeka kad podrignu. Držite krpu pri ruci da obrišete proliveno.

Utvrdit ćete što je najbolje za vas i vašu bebu nakon što isprobate nekoliko položaja podrigivanja. Većina beba lakše podrigne ako ih se drži uspravno, ali to nije uvijek pravilo. Vaša je beba individualno biće kojemu neće odgovarati ono što odgovara svoj drugoj djeci.

Možda će Vas još zanimati: Što učiniti ako beba ne podriguje?

Vodič za podrigivanje djeteta

podrigivanje

  1. Stavite krpu preko ramena, a zatim i novorođenče. Poduprite ga rukom na istoj strani. Kada je beba uspravna, drugom rukom nježno trljajte leđa.
  2. Smjestite bebu uspravno u svoje krilo i nagnite ju naprijed trbuščićem na vašoj ruci. Pritisak vaše ruke na bebin trbuščić može izazvati vjetrove. Drugom rukom nježno trljajte bebina leđa.
  3. Stavite bebu licem prema dolje u svoje krilo ili na podlakticu tako da beba gleda postrance i da je podupirete svojim koljenom ili rukom. Drugom rukom nježno trljajte bebina leđa.
  4. Neke bebe mogu biti uznemirene tijekom i nakon hranjenja dok ne podrignu. Koristite položaj koji najbolje odgovara vašem novorođenčetu.

POVEZANO: Na što treba obratiti pozornost pri odabiru krpa za podrigivanje?