Mame

Klasični ili platneni ulošci? Koja je opcija bolja?

platneni higijenski ulošci

Platneni ulošci u posljednje su vrijeme postali sve popularniji među brojnim ženama zbog svoje povećane udobnosti. Višekratni platneni higijenski ulošci potaknuli su revoluciju, nudeći praktičnu alternativu jednokratnim ulošcima. Mnoge žene ih danas smatraju prikladnim izborom, ali odlučivanje između višekratnih i jednokratnih higijenskih uložaka može biti izazovno. Ili zbog praktičnosti ili viših ulaznih troškova. S obzirom da je inicijalni trošak nabave višekratnih lanenih uložaka veći, ali su navodno dugoročno mnogo više financijski isplativiji.

Ulošci za jednokratnu upotrebu

Jednokratni ulošci pojavili su se kao alternativa tradicionalnim platnenim ulošcima koji se koriste generacijama. Njihov uspon započeo je u Americi 1888. godine, obećavajući jednostavnost korištenja i odlaganja. Međutim, sa sobom su donijeli značajne zdravstvene rizike. Naime ulošci za jednokratnu upotrebu izbijeljeni su klorom kako bi se postigao svijetlo bijeli izgled.

Proces izbjeljivanja klorom proizvodi nusproizvod koji se zove dioksin, što predstavlja značajan rizik za korisnice. Rodnica i okolna koža vrlo su propusne, što ih čini osjetljivima na štetne učinke dioksina. Osim toga, ulošci za jednokratnu upotrebu često sadrže ostatke plastike, pesticida i herbicida. Prisutnost plastike ometa vaginalni protok zraka i može izazvati iritantne osipe. Ovi nedostaci doveli su do popularnosti višekratnih menstrualnih proizvoda, osobito višekratnih pamučnih i platnenih higijenskih uložaka.

POVEZANO: Intimna higijena u trudnoći i nakon poroda

Osim toga jednokratni ulošci značajno pridonose odlaganju otpada, pri čemu jedno pakiranje sadrži plastike koliko i četiri plastične vrećice. Može proći i do 500 godina da se plastika razgradi, a ovaj otpad također utječe na naše oceane i morski život.

Platneni higijenski ulošci

U početku su nešto skuplja opcija, ali su dugoročno puno isplativiji izbor. U prosjeku, žena potroši značajnu količinu novca na jednokratne proizvode tijekom svog života. Nasuprot tome, ulošci za višekratnu upotrebu mogu trajati do 10 godina, nudeći značajne uštede tijekom vremena. Navodno prosječno žena koristi oko 12.000 jednokratnih higijenskih proizvoda tijekom svog života.

Šokantno, jednokratni ulošci rangirani su kao peti najčešći predmet koji se nalazi na europskim plažama. Prelazak na uloške za višekratnu upotrebu pomaže u borbi protiv zagađenja okoliša jer se mogu prati i ponovno koristiti do 150 puta.

I dok jednokratni higijenski ulošci mogu sadržavati kancerogene tvari, alergene i kemikalije koje ometaju rad endokrinog sustava, nadražuju kožu i remete ravnotežu hormona u tijelu, laneni ulošci ne sadrže takve štetne tvari. Niti plastiku za jednokratnu upotrebu. Platneni higijenski ulošci omogućuju vašoj koži disanje, sprječavaju neugodne mirise i rast bakterija. Uz brzu promjenu svakih 4-6 sati, ulošci za višekratnu upotrebu (platneni) pružaju zdravije i ugodnije iskustvo. Pronašli smo i platnene uloške i kod nas Platneni ulošci za žene – LunaSoft pa možete baciti pogled.

Zaključno, višekratni platneni higijenski ulošci pojavili su se kao revolucionarni izbor za menstrualnu higijenu. Oni nude financijsku uštedu, ekološku održivost i poboljšano zdravlje u usporedbi s jednokratnim ulošcima. Prelaskom na uloške za višekratnu upotrebu možete pridonijeti zdravijoj budućnosti za sebe i planet. Ili, ako vam se ulošci uopće ne nose, naprosto možete razmisliti o menstrualnim čašicama. Od onih namijenjenih za niski (kratki) ili dulji i višlji cervix, do menstrualnih diskova koji se mogu koristiti i tijekom spolnog odnosa, izbor je velik i raznovrsan, a istraživanje možete započeti na stranicama Intimine čije su menstrualne čašice najprisutnije i najpoznatije na našem tržištu. Njihovo vrijeme trajanja od deset godina zasigurno će vam pomoći da mjesečnice dočekujete bez imalo pritiska i bojazni. Budite spremni u svakom trenutku.

POVEZANO: Vrste ginekoloških stanja koje mogu uzrokovati bol tijekom seksa