Mame Planiranje trudnoće Savjeti i njega Trudnice

Može li se klamidija pokazati u urinokulturi i krvnoj analizi?

klamidija

Klamidija (hlamydia trachomatis) je najčešći bakterijski uzročnik spolno prenosivih infekcija. Urogenitalna infekcija bakterijom C. trachomatis kod oba spola uglavnom se odvija bez simptoma, pa je često neotkrivena i neliječena. Zbog toga se mogu razviti kasnije komplikacije. Kontaminacija prstiju s genitalnim iscjetkom može dovesti do infekcije konjunktive oka, a može se prenijeti i tijekom poroda na novorođenče. Isto tako može preživjeti na površinama 2-3 sata u vlažnim uvjetima. Ova spolno prenosiva infekcija može se brzo širiti jer mnogi ljudi s klamidijom ne shvaćaju da je imaju.

Simptomi infekcije klamidijom

Oko 70 % žena i 50 % muškaraca nemaju simptome infekcije klamidijom. Međutim, ako se pojave, česti simptomi klamidijske infekcije su:

  • bolno mokrenje
  • neuobičajen vaginalni iscjedak
  • bol u trbuhu ili zdjelici
  • bol tijekom spolnog odnosa
  • krvarenje nakon spolnog odnosa 
  • te krvarenje između menstrualnih ciklusa
  • bol u testisima kod muškaraca i iscjedak iz penisa

Neliječena infekcija klamidijom može posebno kod žena napredovati u ozbiljne kasnije posljedice, poput upala u maloj zdjelici, izvanmaternične trudnoće i neplodnosti. Novorođenčad zaraženih majki može oboljeti od upale očne spojnice i upale pluća.

Ako postoji velika vjerojatnost da imate klamidiju – na primjer, imate simptome infekcije. Ili je vašem partneru dijagnosticirana bolest i s njim ste imali nezaštićeni spolni odnos – možete započeti liječenje i prije nego što dobijete rezultate.

Može li se klamidija pokazati u krvnoj analizi?

Klamidija je bakterijska infekcija – što znači da živi negdje u vašem tijelu i da se može liječiti antibioticima, ali je mala vjerojatnost da će se pojaviti u testu krvi. Klamidija se može testirati u urinu ili brisom. Međutim iako klamidija nije bolest koja se prenosi krvlju, krvne pretrage mogu utvrditi imate li prisutna antitijela na klamidiju, što može otkriti sadašnje ili prošle infekcije klamidijom. 

Koliko dugo traje inkubacija?

Zabilježeno je da inkubacija infekcije klamidijom traje jedan do tri tjedna. U nekim slučajevima može potrajati i do šest tjedana. S obzirom da je bakterijama potrebno dovoljno vremena da se razmnože u vašem tijelu kako bi dosegle razinu koju je moguće detektirati prilikom testiranja moguće je da je test negativan ako se radi prerano. Odnosno ako testirate prije isteka 14 dana od dana zaraze, možda ćete biti negativni, ali još uvijek možete prenijeti bakteriju nakon testa.

Hoće li se klamidija pojaviti u urinokulturi?

Analiza urina može dati naznake o prisutnosti spolno prenosivih infekcija. Pozitivna mjerna traka za leukocitnu esterazu ili povećani broj bijelih krvnih stanica u mikroskopskom pregledu ukazuje na klamidiju ili gonokoknu infekciju.

Jedini način da se ispravno provjeri prisutnost ove spolno prenosive infekcije je laboratorijska pretraga. Bris se uzima iz unutarnje strane uretre kod muškaraca ili iz uretre ili grlića maternice kod žena, a zatim se šalje u laboratorij na identifikaciju.

Liječenje klamidije

Antibiotici su uobičajeni tretman za klamidiju. Ako ste dobili antibiotik, važno je uzeti cijelu propisanu dozu čak i ako simptomi nestanu! Ako simptomi ne nestanu u roku od jednog do dva tjedna nakon završetka uzimanja antibiotika, obratite se svom liječniku.

Trebali biste se suzdržati od spolnih odnosa dok se liječite od infekcije i do sedam dana nakon jedne doze antibiotika. Ili nakon završetka sedmodnevne kure antibiotika.

POVEZANO: Kako klamidija utječe na plodnost? | Bebe.hr

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chlamydia/symptoms-causes/syc-20355349

https://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/210/Klamidijska-infekcija.html