Mame

Uloga moderne mame danas!

moderne mame

Moderne mame danas se susreću s mnoštvom izazovnih situacija – kod kuće i na poslu – jer pokušavaju biti super-radnice i super-majke. Proslava majčinstva može se pratiti unatrag do starih Grka i Rimljana koji su održavali festivale u čast boginja majki Rhee i Cybele. Dok je američku verziju Majčinog dana 1908. pokrenula Anna Jarvis u čast žrtvi majki, unatoč njezinom kasnijem osuđivanju komercijalizacije i nedostatku osobnog majčinstva.

Majčinstvo se danas bitno razlikuje od svojih povijesnih pandana. Izazovi usklađivanja obitelji i posla su se pojačali, a društvena očekivanja od žena da se ističu u oba područja dovode do stresa, umora i osjećaja krivnje. POVEZANO: Usklađivanje profesionalne i majčinske uloge

Moderne mame danas se susreću s mnogim problemima

Zaposlene majke često se susreću s preprekama i diskriminacijom na radnom mjestu. Rodna nejednakost i dalje postoji, pri čemu žene zarađuju manje od svojih muških kolega i suočavaju se s ograničenim mogućnostima napredovanja u karijeri. Postojanje ozloglašenog staklenog stropa postaje očito kroz slučajeve prigovaranja muškaraca, nedostatka mentorica i pristranih razmatranja temeljenih na planiranju obitelji.

Osim vanjskih pritisaka, majke se također bore s problemima vlastite vrijednosti i vlastite slike o svom izgledu. Mediji ih bombardiraju slikama slavnih mama koje se naizgled bez napora oporavljaju nakon poroda, pokazujući savršene figure bez strija. Zbog ovih nerealnih standarda majke se mogu osjećati nedostatnima i preispitivati vlastita tijela. Stalne usporedbe s drugim majkama pogoršavaju sumnju u sebe i, u ekstremnim slučajevima, pridonose razvoju poremećaja prehrane.

Nadalje, uloga primarne skrbi i dalje je pretežno dodijeljena ženama. Bilo da se radi o brizi za bolesnu djecu, pomaganju starijim roditeljima ili obavljanju raznih kućanskih poslova, žene snose teret neplaćenih obaveza skrbi. Unatoč tome što su muškarci potpuno sposobni njegovatelji, društvene norme i očekivanja i dalje opterećuju žene većinom dužnosti skrbi. POVEZANO: Majčinstvo i vjerovanje u sebe: Oslonite se na svoju snagu!

Prepoznavanje i rješavanje ovih izazova ključno je za podršku i osnaživanje majki. Zahtijeva zagovaranje jednakosti na radnom mjestu, promicanje pozitivnosti tijela, poticanje dijeljenja odgovornosti za skrb i pružanje potrebnih sustava podrške. Ovo je sve bitno kako bi se majkama pomoglo da se snađu u složenosti modernog majčinstva. Priznavanjem i rješavanjem ovih problema, društvo može stvoriti inkluzivnije i poticajnije okruženje za majke u svim njihovim različitim ulogama.

POVEZANO: Kako tate mogu pomoći uspavati bebu