Mame

Usklađivanje profesionalne i majčinske uloge

majčinske uloge

Usklađivanje profesionalne i majčinske uloge ponekad se može činiti kao nešto što jednostavno nećete moći nimalo lako balansirati. Pronalaženje zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog života može biti muka za mnoge zaposlene roditelje. Ali usklađivanje majčinske uloge i bavljenja karijerom vrlo je moguće!

Kao mlada profesionalna žena, možda ćete osjećati odgovornost da odgajate svoju djecu i financijski brinete za svoju obitelj. Međutim, ako ste u braku ili imate partnera, onda se odgovornosti dijele. Vaša uloga je da zajedno sa vašim partnerom čuvate djece, dijelite financijsku odgovornosti ako oboje radite i pomažete u kućanskim poslovima. Ključno je imati redovitu komunikaciju s partnerom o tome kako podijeliti te odgovornosti, osobito kada se osjećate preopterećeno. POVEZANO: Uloga muškog partnera u odgoju djece: nekada VS danas

Sklad majčinske uloge s ulogom zaposlene žene itekako je moguć

Iako je društvo napredovalo u prepoznavanju zaposlenih majki kao norme, još uvijek postoje strukturne prepreke. Žene često doživljavaju dvostruki pritisak upravljanja karijerom zajedno s kućanskim i obiteljskim obavezama. Istraživanja pokazuju da većinu brige o djeci i kućanskih poslova i dalje preuzimaju žene. Majke se prirodno brinu o učincima svog rada na svoju djecu, ali važno im je da vode računa i o vlastitoj dobrobiti. Visoka razina stresa može učiniti roditeljstvo većim izazovom, a biti zaposlena majka vjerojatno će uzrokovati stres.

Studija provedena u Sjedinjenim Državama ispitivala je utjecaj posla na raspoloženje i sreću majki. Nalazi su otkrili i pozitivne i negativne učinke. Žene koje su se vratile na posao često su osjećale uspjeh i povećalo samopouzdanje, ali su također iskusile više razine stresa.

Utvrđeno je da je glavni izvor stresa balansiranje majčinske uloge i zaposlenice. Istraživači su također primijetili da ti stresovi mogu biti izraženiji kod majki u usporedbi s očevima jer žene imaju tendenciju obrađivati svoje uloge majke i zaposlenice istovremeno. To je dijelom zato što je vjerojatnije da će majke biti pozvane u slučaju obiteljskog problema, kao što je bolesno dijete.

Istraživanje koje je 2015. proveo Working Mother Research Institute ispitivalo je zaposlene majke o njihovim osjećajima i iskustvima. Rezultati nisu bili iznenađujući, pokazujući da su majke s nižim primanjima manje zadovoljne. Anketa je otkrila i da su se fleksibilni radni aranžmani pokazali kao najvažniji faktor koji pridonosi zadovoljstvu zaposlenih majki.

Općenito, pronalaženje zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog života kao zaposlene majke zahtijeva otvorenu komunikaciju, podršku partnera ili članova obitelji i pristup fleksibilnim radnim aranžmanima. Davanje prioriteta brizi o sebi i traženju sustava podrške može značajno pridonijeti upravljanju stresom i postizanju zadovoljstva u profesionalnoj i osobnoj sferi.

POVEZANO: Uravnotežite svoju žensku energiju!