Kutak za tate

Uloga muškog partnera u odgoju djece: nekada VS danas

Uloga muškog partnera u odgoju djece

Uloga muškog partnera u odgoju djece posljednjih se godina uistinu uvelike mijenja na radost svih mladih majki. Nove generacije očeva sve više žele biti involvirane u odgoj i čuvanje svog djeteta što majkama uvelike olakšava život nakon poroda. Iako bi bilo sasvim logično da se oba roditelja podjednako brinu o novorođenom djetetu, povijest nas uči da je rijetko kada tome bilo tako. Majke su u prošlosti imale mnogo veću ulogu u roditeljstvu te su često ispunjavale dužnosti oba roditelja.

Uloga muškog partnera u odgoju djece nekada

Uloga muškog partnera u odgoju djece

Ekonomska struktura koja je razdvojila dom i radno mjesto dovela je do očinskog ideala – hranitelj obitelji. Muškarci su postali hranitelji koji na poslu zarađuju kako bi njihove obitelji mogle preživjeti, a žene su ostale kod kuće kako bi brinule o djeci i kućanstvu.

POVEZANO : Trudna partnerica i stres za buduće očeve

Prije dva do tri stoljeća uloge očeva bile su primarno služiti kao hranitelji obitelji i prenositelji moralnih vrijednosti. Ali i vjerskog obrazovanja svojoj djeci. Međutim, s dolaskom industrijalizacije i urbanizacije i kako su tvornice postale glavni izvori zapošljavanja, očevi su se udaljili od kućanstva. Pa tako i svoje uloge u obitelji.

Uloga danas

Uloga oca  se promijenila u prošlom stoljeću, potaknuta promjenom uloge žene da koja traži zaposlenje. Obitelj se danas kreće prema demokratičnijem partnerstvu, potezu koji se uglavnom dogodio u zadnjoj trećini 20. stoljeća. Ovaj zaokret potaknut je feminističkim pokretom. Koji je kritizirao odsutnog oca i obveze hranitelja obitelji zbog preopterećenja i majke i oca.

Danas se uloga oca bori s novim poimanjima muškosti. Današnji ‘idealni otac’ je nježniji, više orijentiran na dijete, a mi kao društvo prepoznajemo koliko je otac zapravo bitan za zdravo djetinjstvo.

Moderni otac dolazi u različitim oblicima. Današnji otac više nije uvijek tradicionalni bračni hranitelj u obitelji. Može biti samac ili oženjen, zaposlen ili ostaje kod kuće, posvojitelj ili očuh. Kao i više nego sposoban skrbnik za djecu koja se suočavaju s fizičkim ili psihičkim izazovima. Psihološka istraživanja u obiteljima svih etničkih skupina sugeriraju da očeva naklonost i povećana uključenost obitelji pomažu u promicanju društvenog i emocionalnog razvoja djece.

POVEZANO: Izazovi samohranog oca