Kutak za tate Trudnice

Trudna partnerica i stres za buduće očeve

Trudna partnerica i stres za buduće očeve Bebe.hr portal

Trudnoća može također biti veliki stres za buduće očeve, a ne samo za trudnice. Promjene u trudnoći često mogu biti stresne za oba roditelja. Stoga je pametno pronaći nekoga s kime možete razgovarati o tome što možete očekivati od trudnoće i roditeljstva. Prolazak kroz trudnoću i roditeljstvo uključuje mnoge promjene – često mnogo njih odjednom.

Na primjer, tijekom trudnoće možete biti pod stresom zbog stvari poput upravljanja novcem, radnih zahtjeva, problema u vezi ili obiteljskih sukoba. Također, mogli biste se osjećati preopterećeno zbog količine stvari koje morate naučiti prije nego beba dođe na svijet.

 

Trudnoća i stres za buduće očeve, partnericu i dijete

Možda mislite da se dobro nosite sa svojim stresom ili da to ne utječe na ljude oko vas. Ipak, budite svjesni da previše stresa često utječe i na vaše odnose s drugim ljudima. Možda ćete biti razdražljiviji i napetiji s drugima i vjerojatnije je da ćete se svađati s partnericom. Ako se oslanjate na alkohol ili pušenje da biste se nosili sa stresom, mogli biste ih koristiti više nego inače. To može dovesti do još veće napetosti i svađa.

Zapamtite da razina vašeg stresa itekako utječe na vašu trudnu partnericu, a samim time i na nerođeno dijete koje osjeća sve ono što osjeća i njegova majka.

 

Morate se naučiti nositi sa stresom

 width=

 

Razgovor o stvarima koje uzrokuju vaš stres prvi je korak. Mogli biste razgovarati sa svojom partnericom ili nekim u koga imate povjerenja. To vam može pomoći da razumijete probleme i zajedno pronađete rješenja.

Ako su razlog stresa obiteljske financije, mogli biste pitati drugog roditelja kako se nosio s tim. On bi mogao podijeliti svoje iskustvo s vama i na taj način vas savjetovati. Također možete saznati na kakvu državnu pomoć za roditelje imate pravo nakon rođenja djeteta.

Briga o vašem fizičkom zdravlju još je jedan način upravljanja stresom. Možete brinuti o svom fizičkom zdravlju ako se dobro hranite, vježbate, odmarate i radite stvari u kojima uživate. Najbolje je izbjegavati stimulanse poput cigareta i kofeina.

Učenje o stvarima koje možete očekivati kada se dijete rodi još je jedan fantastičan način da se nosite sa stresom. Ako znate što možete očekivati imat ćete više samopouzdanja, a sukladno tome i razina stresa će pasti.

Ako se ne nosite sa stresom ili ste uzrujani i ljuti na partnericu ili druge ljude, bilo bi dobro potražiti stručnu pomoć.

POVEZANO: Savjeti za prepoznavanje i upravljanje stresom u trudnoći