1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Čitanje s djecom razvija njihovu imaginaciju

Čitanje s djecom razvija njihovu imaginaciju Bebe.hr portal

Čitanje s djecom jedna je od najboljih tehnika za razvijanje njihove inteligencije i mašte te izvrsna priprema za školovanje. Nema važnije aktivnosti za pripremu vašeg djeteta za čitanje u školi od zajedničkog čitanja naglas.

Ispunite vaše zajedničko vrijeme raznim knjigama. Budite dosljedni, budite strpljivi i gledajte kako se mašta vašeg djeteta razvija. Nije tajna da su aktivnosti koje prakticirate s djetetom kod kuće najbolja priprema za školsku klupu.

Možda će vas još zanimati: Kada početi učiti abecedu?

Djeca zavole zvuk jezika prije nego uopće primijete postojanje tiskanih riječi na stranici. Čitanje knjiga  naglas potiče imaginaciju i proširuje njihovo razumijevanje svijeta. Pomaže im razviti jezične vještine i vještine slušanja te ih priprema za razumijevanje pisane riječi. Kada ritam i melodija jezika postanu dio djetetova života, učenje čitanja bit će prirodno kao učenje hodanja i govora.

 

Čitanje s djecom savršena je aktivnost za povezivanje

 width=

Pomozite svom djetetu da upozna zvukove, riječi i jezik te razvije rane vještine pismenosti te nauči cijeniti knjige i priče. Čitanje će vašem djetetu razviti znatiželju koja će mu uvelike pomoći u kasnijem životu.

Pomaže i u razvoju mozga vašeg djeteta, sposobnosti fokusiranja, koncentracije, društvenih vještina i komunikacijskih vještina. Putem čitanja knjiga dijete uči razliku između „stvarnog“ i „izmišljenog“. I saznaje bitne podatke o svijetu, vlastitoj kulturi i drugim kulturama.

Moguće je da ćete morati proći kroz razdoblje kada vaše dijete voli jednu knjigu i želi je čitati iz dana u dan. Nije neobično da djeca preferiraju određenu priču što roditeljima može biti dosadno. Međutim, imajte na umu da omiljena priča može govoriti o interesima ili emocionalnim potrebama vašeg djeteta. Budite strpljivi. Nastavite izlagati svoju djecu bogatstvu knjiga i na kraju će biti spremna za nove priče.

 

Obratite pažnju na ono što vaše dijete tek mora naučiti

Čitanje s djecom

Stvari koje odrasli čitatelji obično uzimaju zdravo za gotovo djeci mogu biti itekako izazovne i zanimljive. Lakše je biti strpljiv kad se sjetimo koliko toga djeca ne znaju. Postoji nekoliko koncepata koje odrasli znaju toliko dobro da ponekad zaborave da su ih ikada morali učiti.

  • Postoji razlika između riječi i slika. Pokažite prstom na sliku dok čitate naglas.
  • Riječi na stranici imaju značenje, a to je ono što učimo čitati.
  • Riječi se čitaju s lijeva na desno. Pratite prstom dok čitate.
  • Riječi se sastoje od slova i odvojene su razmakom.
  • Svako slovo ima najmanje dva oblika: jedan za velika slova i jedan za mala slova.

I najvažnije – zabavite se čitajući! Neka vaše dijete čitanje od malena smatra zabavom umjesto tlakom.

POVEZANO: Knjige za djecu: Ovi naslovi razveselit će vašeg mališana!