Djeca Savjeti i njega

Je li dijete uistinu spremno za odlazak u školu?

Je li dijete uistinu spremno za odlazak u školu? Bebe.hr portal

Je li dijete uistinu spremno za odlazak u školu ovisi o mnogim čimbenicima, a njegovo zdravlje svakako je jedan od najvažnijih. Kada se govori o dobrom obrazovanju, roditelji najčešće misle na izbor prave škole. One škole koja je opremljena najvećim stručnjacima i najkvalitetnijom opremom za učenje u razredu.

Međutim ono na što ponekada manje obraćaju pažnju je djetetovo zdravstveno stanje i općenita spremnost za odlazak u školske klupe – fizička i psihička.

Kako biste doznali je li vaše dijete uistinu spremno za školu ili postoje određeni problemi, potrebno je obratiti pažnju ne neke stvari:

  • Djetetovo ponašanje – Veseli li se školi ili ga hvata tjeskoba kada se spomene mogućnost upisa?
  • Djetetov vid – Škilji li dijete kada gleda TV ili se igra?
  • Djetetov sluh – Čini li vam se vaše dijete uvijek okreće glavu na samo jednu stranu kada mu nešto govorite?
  • Hranjenje – Ima li dijete problema s prehranom?
  • Spavanje – Budi li se često po noći?

 

Spremnost djeteta za odlazak u školu ovisi o odgovorima na postavljena pitanja

 width=

 

Ukoliko primijetite da se dijete na sam spomen škole počne osjećati nelagodno i pokazuje strah – vrijeme je za razgovor s njim. Objasnite mu kako je škola mjesto na kojem će steći mnoga zanimljiva znanja i prijatelje. Recite mu da ćete uvijek biti tu za njega čak i ako mu neki školski predmeti ili učenje općenito ne bude išlo. Ako se i nakon nekoliko razgovora dijete i dalje osjeća nesigurno, bilo bi dobro odvesti ga psihologu.

Vid vašeg djeteta važno je provjeriti prije nego ono krene u školu. Djeca s problemima vida gube interes za učenje. Ne mogu pratiti što se događa u razredu, pa se odvajaju, zaostaju ili se loše ponašaju. Često ih se etiketira kao problematične učenike ili im se pogrešno dijagnosticira poteškoća u učenju. Da biste izbjegli ovaj scenarij, odvedite dijete liječniku koji će mu propisati odgovarajuće naočale.

Možda vas još zanima: Stanja koja čine dijete osjetljivijim na gubitak sluha

Sluh je ključan za razvoj govora i jezika, ali problemi su često neotkriveni ili pogrešno protumačeni. Oni variraju od blagog oštećenja ozbiljnog gubitka sluha, a dijete može patiti bez obzira na to koliko je ozbiljan problem. Jedan od prvih znakova gubitka sluha je kašnjenje u govoru. Ako djeca čuju samo svaku drugu riječ, propuštaju društvenu interakciju sa svojim roditeljima, prijateljima i svijetom u cjelini. Liječnik će pregledati vaše dijete i savjetovati vas kako je nabolje pomoći mu.

Možda će Vas još zanimati: Što roditelji mogu učiniti da pomognu djeci u razvoju

Istraživanja pokazuju da su djeca koja ne spavaju dovoljno letargična, imaju problema s pažnjom, a njihov uspjeh u školi je smanjen. Također, imaju više problema u ponašanju. Lako smetena i često svadljiva, umorna djeca često su preaktivna (kako bi si pomogla ostati budna) i može im se pogrešno dijagnosticirati ADHD. Ako znate da vaše dijete ne spava dobro, obratite se liječniku.

POVEZANO: Kako prepoznati ADHD kod djece?