Kada potražiti pomoć za dijete koje ne priča

Imate li problema s razumijevanjem svog djeteta? Možda ste se čak i zapitali biste li trebali početi s govornom terapijom? Jer ipak, govor vašeg djeteta može utjecati na čitav njegov život, zar ne?
30/06/2020
Cute little boy at speech therapist office. Shot of a speech therapist during a session with a little boy. Boy and young woman teacher during private home lesson

Loše jezične vještine mogu uzrokovati poteškoće u školi, potaknuti nasilje ili čak utjecati na to hoće li vaše dijete jednog dana dobiti posao. Sposobnost pravilnog izražavanja važna je tijekom čitavog života.

Kako logoped može biti od pomoći vašem djetetu?

Obavljanje poslova logopeda uključuje bavljenje:

  • govornim poremećajima (izgovorom ili artikulacijom)
  • jezičnim poremećajima (razumijevanje i uporaba jezika u riječima i rečenicama)
  • poremećajima socijalne komunikacije
  • kognitivno-komunikacijske poremećaje (obraćanje pažnje, planiranje i rješavanje problema)
  • poremećajima gutanja

Znakovi koji upozoravaju na kašnjenje u govoru

Od najranijih zvukova do potpuno oblikovanih rečenica, jezične vještine svakog djeteta razvijat će se različitim brzinama. Čak i braća i sestre različito razvijaju govor. Međutim, kako vaše dijete raste i razvija se, njihov govor bi se trebao neprestano poboljšavati.

Od najranijih zvukova do potpuno oblikovanih rečenica, jezične vještine svakog djeteta razvijat će se različitim brzinama. Čak i braća i sestre različito razvijaju govor. Međutim, kako vaše dijete raste i razvija se, njihov govor bi se trebao neprestano poboljšavati.

Do 2. godine, vaše dijete bi trebalo početi sastavljati dvije riječi. Slušatelji bi trebali biti u stanju shvatiti otprilike polovicu onoga što vaše dijete kaže, a u dobi od tri godine većina bi ih trebala moći razumjeti u potpunosti. Ako to nije slučaj, možda je vrijeme da zakažete posjet logopedu sa svojim djetetom.

Poteškoće možete prepoznati ako vaše dijete:

  • muca
  • ima problema s čitanjem
  • ako vi ili netko drugi imate poteškoće u razumijevanju vašeg djeteta
  • se u interakciji ili igri ponaša neobično
  • osobe koje ne poznaju vaše dijete misle da je mlađe zbog njegovog govora

Koji su mogući uzroci poteškoća u govoru?

Nekoliko je stvari koje mogu uzrokovati poteškoće u govoru, poput gubitka sluha ili određenih dijagnosticiranih stanja poput autizma ili cerebralne paralize. Također, poteškoće u govoru ne moraju nužno biti povezane s bilo kojom drugom medicinskom dijagnozom. U govornoj terapiji često se kaže da se liječe simptomi. To jest, za liječenje problema povezanih s govorom nije potrebna formalna dijagnoza ili konkretan uzrok.

Što očekivati od terapije kod logopeda?

Svaki će tretman biti osmišljen na osnovu individualnog plana liječenja vašeg djeteta. Terapeut vašeg djeteta može koristiti jezične aktivnosti poput igre, razgovora, knjiga i modeliranja zvukova. Također mogu koristiti artikulacijsku terapiju, koja uključuje pomaganje djetetu da izgovara određene zvukove.

Rana intervencija je ključna

Niste sigurni gdje pronaći usluge logopeda u vašem području? Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste ga pronašli u vašoj blizini. Donošenje odluke o traženju logopeda je prvi korak u liječenju vašeg djeteta. I zapamtite, što ranije vaše dijete počne odlaziti na terapije kod logopeda, brže ćete vidjeti rezultate.

 

Mateja

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr