Djeca

Kada potražiti pomoć za dijete koje ne priča

Kada potražiti pomoć za dijete koje ne priča Bebe.hr portal

Dijete koje ne priča odnosno ima loše jezične vještine može naravno imati velike poteškoće u školi. Može čak potaknuti nasilje ili utjecati na to hoće li vaše dijete jednog dana dobiti posao. Sposobnost pravilnog izražavanja važna je tijekom čitavog života.

Kako logoped može biti od pomoći vašem djetetu?

Obavljanje poslova logopeda uključuje bavljenje:

  • govornim poremećajima (izgovorom ili artikulacijom)
  • jezičnim poremećajima (razumijevanje i uporaba jezika u riječima i rečenicama)
  • poremećajima socijalne komunikacije
  • kognitivno-komunikacijske poremećaje (obraćanje pažnje, planiranje i rješavanje problema)
  • poremećajima gutanja

Znakovi koji upozoravaju na kašnjenje u govoru

Od najranijih zvukova do potpuno oblikovanih rečenica, jezične vještine svakog djeteta razvijat će se različitim brzinama. Čak i braća i sestre različito razvijaju govor. Međutim, kako vaše dijete raste i razvija se, njihov govor bi se trebao neprestano poboljšavati.

Od najranijih zvukova do potpuno oblikovanih rečenica, jezične vještine svakog djeteta razvijat će se različitim brzinama. Čak i braća i sestre različito razvijaju govor. Međutim, kako vaše dijete raste i razvija se, njihov govor bi se trebao neprestano poboljšavati.

Do 2. godine, vaše dijete bi trebalo početi sastavljati dvije riječi. Slušatelji bi trebali biti u stanju shvatiti otprilike polovicu onoga što vaše dijete kaže, a u dobi od tri godine većina bi ih trebala moći razumjeti u potpunosti. Ako to nije slučaj, možda je vrijeme da zakažete posjet logopedu sa svojim djetetom. POVEZANO: Moj dvogodišnjak ne govori: Što mogu učiniti?

Poteškoće možete prepoznati ako vaše dijete:

  • muca
  • ima problema s čitanjem
  • ako vi ili netko drugi imate poteškoće u razumijevanju vašeg djeteta
  • se u interakciji ili igri ponaša neobično
  • osobe koje ne poznaju vaše dijete misle da je mlađe zbog njegovog govora

Koji su mogući uzroci poteškoća u govoru?

Nekoliko je stvari koje mogu uzrokovati poteškoće u govoru, poput gubitka sluha ili određenih dijagnosticiranih stanja poput autizma ili cerebralne paralize. Također, poteškoće u govoru ne moraju nužno biti povezane s bilo kojom drugom medicinskom dijagnozom. U govornoj terapiji često se kaže da se liječe simptomi. To jest, za liječenje problema povezanih s govorom nije potrebna formalna dijagnoza ili konkretan uzrok.

 width=

Što očekivati od terapije kod logopeda?

Svaki će tretman biti osmišljen na osnovu individualnog plana liječenja vašeg djeteta. Terapeut vašeg djeteta može koristiti jezične aktivnosti poput igre, razgovora, knjiga i modeliranja zvukova. Također mogu koristiti artikulacijsku terapiju, koja uključuje pomaganje djetetu da izgovara određene zvukove.

Rana intervencija je ključna

 width= dijete koje ne priča

Niste sigurni gdje pronaći usluge logopeda u vašem području? Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste ga pronašli u vašoj blizini. Donošenje odluke o traženju logopeda je prvi korak u liječenju vašeg djeteta. I zapamtite, što ranije vaše dijete počne odlaziti na terapije kod logopeda, brže ćete vidjeti rezultate. POVEZANO: Razvoj govora djeteta s godinu dana, što očekivati?