0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Što roditelji mogu učiniti da pomognu djeci u razvoju

Što roditelji mogu učiniti da pomognu djeci u razvoju Bebe.hr portal

Vaš zdravstveni ili obrazovni stručnjak može dati savjet o tome što možete učiniti kod kuće da pomognu djeci u razvoju. Važno je slijediti njihove savjete.

 

Neke stvari koje pomažu svoj djeci u razvoju su:

pomognu djeci u razvoju

 • Razgovarajte s bebom od rođenja. Gledajte ih u oči, nasmijte se i koristite jednostavne riječi. Razgovarajte dok radite stvari za njih. Reci što će se sljedeće dogoditi, npr. idem po tebe sada – idemo’
 • Poslušajte njihove malene zvukove i kopirajte ih. Ovo je početak učenja razgovora.
 • Igrajte male igre oponašanja, npr. kad isplaze jezik, vi to možete učiniti.
 • Čitajte knjige s bebama i malom djecom nekoliko minuta svaki dan. Nikad nije prerano za početak. Ovo je vrijeme za zbližavanje, slušanje vašeg glasa i učenje da su knjige ugodne. Djeca također uživaju u pjesmicama.

Neke bebe ne traže puno pažnje i ne plaču puno. Unatoč tome, provedite puno vremena držeći ih, mazeći ih i odgovarajući na njihove male signale. Odnos koji imate s djetetom jedan je od najvažnijih temelja razvoja.

Što više razgovarate sa svojim djetetom, ono više uči da zvukovi čine riječi i da riječi imaju značenje. Pomaže im u učenju jezika i razgovoru za sebe. Djeca uče igrajući se, istražujući i isprobavajući stvari.

 

Da pomognu djeci u razvoju roditelji još mogu:

 width=

 • Dati bebama razne stvari za gledanje, dodir, protresanje ili držanje. Izvedite ih van u šetnju. Neka vide, osjete i čuju različite stvari.
 • Pobrinite se da djeca imaju razne stvari za igru ​​i mjesta za istraživanje. To se može učiniti bez skupih igračaka. Primijetite što ih zanima i slijedite njihovo vodstvo.
 • Dajte djeci vremena da sama isprobaju stvari, ali im pomozite prije nego što postanu previše frustrirani. Ako posežu za nečim, mogli biste to pomaknuti malo bliže, tako da imaju priliku to dobiti i osjećati se uspješno.
 • Dati puno prilika za uspjeh. Čak i mali uspjesi mogu učiniti da djeca osjećaju da imaju neku kontrolu nad svojim životom, a to izgrađuje samopoštovanje. Dijete koje ima ponavljane neuspjehe vjerojatno će izbjegavati pokušaje.
 • Dati puno ohrabrenja za male uspjehe ili djelomično ispravljanje stvari. Nemojte čekati dok ne obave cijeli zadatak kako treba.
 • Slijedite djetetove interese u pronalaženju onoga što bi željelo raditi. Brinuti se o kućnom ljubimcu, kuhati, uzgajati vrt ili pecati može se uspješno baviti većina djece. Pomozite im da pronađu grupe i hobije u kojima će imati prilike biti dobri.
 • Nemojte uvijek tjerati djecu da vježbaju ono što ne mogu dobro raditi.
 • Dopustite djeci da vam pomognu, čak i ako ne rade stvari dobro. Svatko se treba osjećati potrebnim. Može pomoći saznanje da djeca s kašnjenjem u razvoju nastavljaju učiti. Možda će im trebati više vremena da nauče nove vještine i potrebno im je dosta vremena za vježbanje. Može vam pomoći razdvojiti nove vještine na male korake.

Dječji razvoj je putovanje, a ne utrka. Većina djece će biti zadovoljna time tko su ako dobiju poruke od vas da ih volite i da ste ponosni na njih.

POVEZANO: Koristite ljeto za učenje vaše djece vještina na otvorenom !