Kutak za tate Mame

Nošenje sa stresom i briga o djeci : Kako se smiriti?

kako se smiriti

Budući da stres roditeljstva utječe na ponašanje djece i obrnuto, važno je znati kako se smiriti kada se nađete u stresnoj situaciji i ne prenositi frustracije na dijete i okolinu. Čak je i više studija pokazalo da, kada roditelji uspiju smanjiti razinu stresa, smanjuju se i problemi u ponašanju njihova djeteta (Neece i sur., 2012.).

Poboljšanje vašeg odnosa s djetetom jedan je od načina da se u isto vrijeme uhvatite u koštac sa roditeljskim stresom i problemima u ponašanju. Pokušajte razgovarati sa svojim djetetom o stresnim trenucima nakon što se dogode. Ovo je dobro kako biste vi i vaše dijete bolje razumjeli situaciju.

A kako bi uspjeli održati kvalitetan odnos sa svojim djetetom bitno je da prvo uspostavite isti takav sami sa sobom. Zato donosimo korisne alate koji će vam pomoći nositi se sa stresom i naučiti kako se smiriti. POVEZANO: Znakovi nezdravih granica u odnosima

Alati kako se smiriti i produktivno nositi sa stresom

Duboko disanje i opuštanje

Duboko disanje je jednostavna tehnika koja može brzo smanjiti tjelesni i emocionalni stres. Sjednite ili lezite u udoban položaj. Zatvorite oči i usredotočite se na svoje disanje. Udahnite polako i duboko kroz nos, osjećajući kako se vaš trbuh širi. Zadržite dah nekoliko trenutaka, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovaj proces nekoliko puta, fokusirajući se samo na disanje i osjećaj mira koji donosi.

Progresivno opuštanje mišića

Ova tehnika uključuje svjesno opuštanje svakog mišića u tijelu kako bi se postigla duboka relaksacija. Počnite s jednim mišićnim skupinama, na primjer, rukama. Stisnite mišiće ruku nekoliko sekundi, a zatim ih opustite i osjetite kako se napetost smanjuje. Nastavite s drugim dijelovima tijela, poput ramena, trbuha, nogu itd. Fokusirajte se na svaki dio tijela, opuštajući mišiće i osjećajući se sve smirenije.

Mindfulness (svjesnost)

Mindfulness je tehnika koja uključuje usredotočivanje na sadašnji trenutak bez prosuđivanja ili rasuđivanja. Sjednite ili lezite u udoban položaj i usredotočite se na svoje osjetilne dojmove, kao što su disanje, zvukovi oko vas ili senzacije u tijelu. Nemojte se vezati za misli koje prolaze kroz vaš um, već ih primijetite i pustite da prođu. Budite svjesni trenutka bez osuđivanja ili analiziranja. Vježbanje mindfulnessa redovito može vam pomoći da se osjećate smirenije i smanjite stres.

Odmor i san

Odmor je ključni dio upravljanja stresom. Imati djecu može spriječiti dobar noćni odmor; međutim, roditelji bi trebali pripaziti na količinu odmora koju imaju. Na primjer, možda želite uspostaviti i održavati vrijeme spavanja ili ograničiti upotrebu kofeina 8 sati prije spavanja. POVEZANO: Osvježavajuća njega lica za mame (nakon neprospavane noći)

Razgovarajte

Potražite podršku od drugih roditelja, prijatelja ili obitelji. Razgovor o svojim izazovima s drugima može vam pomoći da se osjećate manje izolirano i pružiti vam nove perspektive. Možete dobiti korisne savjete i saznati da niste sami u svojim osjećajima. Ako imate partnera, važno je da zajedno radite na održavanju snažnog i podržavajućeg odnosa. Podijelite teret roditeljstva, komunicirajte otvoreno i redovito pronalazite vrijeme za razgovor, izlaske ili druge aktivnosti koje vam omogućuju da ojačate vašu vezu. POVEZANO: TOP 6: Odlične knjige korisne za buduće tate!

Fizička aktivnost

Aktivnost je izvrsna za smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja. Pronađite vremena za vježbanje, bilo da je to šetnja, trčanje, joga ili neka druga aktivnost koju volite. Redovita tjelovježba može vam pomoći u održavanju energije i boljem nošenju sa stresnim situacijama. POVEZANO: Vježbanje nakon poroda: Kako ostati u formi?

Postavite prioritete i naučite delegirati

Ponekad se možete osjećati preopterećeno velikim brojem obveza. Pokušajte se usredotočiti na najvažnije zadatke i postaviti prioritete. Rasporedite svoje vrijeme i resurse na način koji vam omogućuje da se prvo posvetite najvažnijim stvarima. Dok manje hitne ili manje bitne zadatke odgađate ili delegirate drugima. Ako osjećate nelagodu delegirati drugima to je vrijeme da poradite na svojim granicama. Preispitajte svoje odnose. Koliko tražite a koliko dajete. Ovo često može biti glavni krivac za osjećaj frustracije.

POVEZANO: Gubitak samopouzdanja: Kako ga ponovno izgraditi?