2. godina Djeca

Tri stvari koje će vam olakšati odgoj dvogodišnjaka!

odgoj dvogodišnjaka

Odgoj dvogodišnjaka iako vrlo ispunjavajući dio roditeljstva, može biti i prilično izazovan. U ovoj fazi razvoja, djeca prolaze kroz brojne promjene i izražavaju svoju osobnost na jedinstven način. Bitno je razumjeti njihove potrebe i prilagoditi se njihovim emocionalnim i fizičkim zahtjevima. Uz pravilan pristup i dosljednost, možete uspostaviti snažan temelj za daljnji razvoj vašeg djeteta. POVEZANO: Rječnik dvogodišnjaka : Razvoj i poticanje govora rečenica

A to uključuje i smanjiti vaša očekivanja oko toga što bi djeca u ovoj sretnoj godini – trebala. Jer neke stvari s kojima se borimo zapravo su normalno ponašanje djece. U dobi od dvije godine djeca se tek uče povezati sa svojim svijetom, ali još uvijek nisu shvatila mnoge koncepte koje odrasli uzimaju zdravo za gotovo. POVEZANO: Moj dvogodišnjak ne govori: Što mogu učiniti?

Evo tri stvari koje ne trebamo očekivati ​​od dvogodišnjaka – plus rješenje što možete učiniti umjesto toga..

Tri načina kako olakšati odgoj dvogodišnjaka

1# Ne očekivati da je dijeljenje prirodno

Jedno očekivanje kojem se svakako trebate prestati nadati je očekivati da je dijeljenje djeci prirodno. Prema nedavnoj studiji, iako djeca mogu naučiti osnove dijeljenja od treće godine, tek sa oko sedam godina u potpunosti razumiju koncept dijeljenja. Čak i u dobi od tri godine djeci je teško shvatiti koncept vlasništva. Ne shvaćaju da je njihovo ono što posjeduju i da će im se kad podijele vratiti ono što im pripada.

Savjet: Kada želite naučiti djecu da uče dijeliti umjesto da ih tjerate da dijele, dopustite im da vas vide kako dijelite stvari. Dijelite knjige sa svojim partnerom, dijelite kolačiće s djecom, naučite svoje dijete dijeljenju tako što ćete biti model. POVEZANO: Kako biti uspješan otac u odgoju djeteta?

2# Odgoj dvogodišnjaka uključuje i povremene ispade bijesa

Razlog zašto su napadi bijesa česti u dobi od dvije godine je taj što mala djeca još nemaju riječi kojima bi se izrazila. Mala djeca često nisu u stanju razlikovati različite jake emocije i stoga reagiraju na njih na jedini način koji znaju, tj. glumom i ispadima bijesa. POVEZANO: 8 načina za smirivanje izljeva bijesa kod djece

Savjet: Nedosljednost i popuštanje su najgori neprijatelji izbjegavanja bijesa. Kada popuštamo, učimo svoju djecu da će izljevima bijesa dobiti ono što žele. Međutim, napadi bijesa također mogu ukazivati ​​na nesposobnost vašeg djeteta da verbalizira emocije. Stoga je važno znati kada ih ignorirati (osim ako vaše dijete riskira dovesti sebe ili druge u opasnost) a kada držati svoje dijete blizu kako biste mu pokazali da je sigurno. Imajte na umu da će otprilike u ovoj dobi vaše dijete početi eksperimentirati s neovisnošću. Nikada nije prerano da svoje dijete upoznate s različitim emocijama i mehanizmima suočavanja koje može koristiti. Kada vaše dijete zna da će mu zagrljaj pomoći da se smiri, vjerojatnije je da će doći k vama u zagrljaj, umjesto da ima ispade bijesa kad je tužno.

3# Prihvatiti da mališani ne znaju biti strpljivi

Sposobnost djece da odgode zadovoljstvo predviđa njihov uspjeh kako odrastaju. Problem je u tome što odgoj dvogodišnjaka znači prihvatiti da “žele sve i žele to sada”. To je jednostavno tako. Iako se djecu (od otprilike pete godine) može naučiti tehnikama odvraćanja pažnje kako bi se lakše kontroliralo ponašanje, te tehnike jednostavno ne funkcioniraju s jako malom djecom.

Savjet: Kad djeca moraju predugo čekati, sigurno će postati uznemirena i frustrirana, stoga ih nemojte pustiti da čekaju dulje nego što je potrebno. U ovoj dobi vaše dijete ima kratak raspon pozornosti pa mu možete pokušati odvratiti pažnju predlažući mu privlačnu alternativu. Zapamtite, međutim, da mala djeca traže trenutačno zadovoljstvo i sklona su smatrati da što dulje moraju čekati na nagradu, to je manja subjektivna vrijednost te nagrade (darovi, zagrljaji, posebne poslastice itd.).

POVEZANO: Savjeti za odvikavanje djeteta od pelena