2. godina Djeca

Rječnik dvogodišnjaka : Razvoj i poticanje govora rečenica

Rječnik dvogodišnjaka : Razvoj i poticanje govora rečenica Bebe.hr portal

Rječnik dvogodišnjaka sada je na putu da postane bogat i prelazi na sljedeću veliku prekretnicu : spaja ih u fraze i rečenice.

Tipično dijete od 24 mjeseca zna oko 50 do 75 riječi. I spaja kratke rečenice od dvije riječi kao što su: “tata spava” i “dati mlijeko”. Ili može ponoviti skupinu riječi koje često čuje, poput “Idemo pa-pa” ili “Gotovo je sad”.

Vjerojatno će se početi izražavati dužim rečenicama kako godina bude prolazila. Ako vaše dijete koristi manje od 20 riječi, potrebno je provjeriti probleme sa sluhom.

 

Nekoliko načina da potaknete rječnik dvogodišnjaka da govore rečenicama:

 width=

 

  • Kako biste pomogli vašem dvogodišnjaku pokušajte proširiti jednostavne fraze u svom govoru. Umjesto na primjer : “Daj da ti navučem čarapu.” Možete koristiti : “Želiš da ti mama pomogne navući čarapu.” 
  • Pokušajte ne ispravljati gramatiku dvogodišnjaku, još je prerano isticati greške. Pokušajte umjesto toga ležerno ponovite rečenicu koristeći prave riječi.
  • Također nemojte inzistirati da vaše dijete ponovi cijelu, pravilnu rečenicu. Traženje djeteta: “Možeš li reći, ‘Mama, pomozi mi s čarapom?” moglo bi samo frustrirati i zbunjivati vaše dijete.
  • Često čitajte na interaktivan način. To znači postavljanje pitanja svom djetetu na primjer o tome što vidi na slici ili što misli da će se sljedeće dogoditi u nekoj priči?

POVEZANO: Nesigurna hrana za dvogodišnje dijete