0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Je li sigurno jesti jetrice za vrijeme trudnoće?

Je li sigurno jesti jetrice za vrijeme trudnoće? Bebe.hr portal

Zbog visoke razine određene vrste vitamina A jesti jetrice za vrijeme trudnoće može biti opasno.

Smatra se da mala porcija jetre jednom ili dva puta mjesečno kasnije u trudnoći nije štetna. Ali klonite je se ako pokušavate zatrudnjeti ili ste u prvom tromjesečju trudnoće. S obzirom da može uzrokovati pobačaj i urođene mane kod djeteta u razvoju, posebno tijekom prvih nekoliko mjeseci trudnoće. Zato ju pažljivo ograničite na vrijeme kasnije tijekom trudnoće.

 

Je li jetra dobra za trudnice?

 width=

 

Bogata vitaminima, mineralima i proteinima, jetra se općenito smatra zdravom hranom bogatom hranjivim tvarima. Međutim, jetra sadrži vrlo visoku koncentraciju preformiranog vitamina A, što može biti opasno tijekom trudnoće. Preformirani vitamin A nalazi se životinjskim proizvodima kao što su jetra, jaja, mlijeko i sir. Jedna porcija teleće jetre sadrži više od sedam puta više od preporučene dnevne doze pripremljenog vitamina A za trudnice.

Tijekom trudnoće važno je izbjegavati unos previše preformiranog vitamina A, ali također je važno unositi i dovoljno vitamina A. Koji je važan za razvoj očiju i kostiju vaše bebe i održavanje vlastitog metabolizma. Osobito tijekom trećeg tromjesečja kada vaša beba brzo raste.

Da biste dobili potreban vitamin A, uzimajte prenatalni vitamin koji sadrži vitamin A u obliku beta-karotena i jedite hranu bogatu provitaminom A. Najbolji izvori hrane su voće i povrće – posebno ono koje je narančasto ili žuto, plus lisnato povrće.

 

jesti jetrice za vrijeme trudnoće

 

Međutim jedenje pola porcije jednom ili dvaput mjesečno vjerojatno je sigurno za vas ili vašu bebu. Međutim, budući da tijelo skladišti višak vitamina A, češće jesti jetrice za vrijeme trudnoće, čak i malih porcija može biti toksično.

Ako povremeno jedete jetricu, bitno ju je skuhati do kraja kako biste ubili salmonelu, vrstu bakterije koja potencijalno može dovesti do opasnih infekcija kod vas i vaše bebe. Kako biste bili sigurni da je jetrica dobro pečena, provjerite jesu li njeni sokovi bistri i da unutra nema ostataka ružičaste boje.

POVEZANO: Voće koje je bolje izbjegavati tijekom trudnoće