1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Kako uvesti novu hranu svojoj izbirljivoj djeci?

Kako uvesti novu hranu svojoj izbirljivoj djeci? Bebe.hr portal

Nije lako uvesti novu hranu ako imate izbirljivu djecu, ali također nije realno očekivati ​​da će svako malo dijete prihvatiti širok izbor namirnica.

Dugoročno gledano, posluživanjem svih vrsta zdrave hrane, kod kuće i u pokretu, jedan je od najboljih načina da pomognete svom djetetu da nauči dobro jesti. Ali za sada je važno dopustiti djetetu da nauči donositi vlastite odluke o hrani od samog početka.

Najčešće izbirljivi u jelu su djeca koja tijekom dana jedu male količine hrane. Međutim tjeranje malog djeteta da jede hranu koju ne voli ili količinu koju ne može podnijeti može kasnije dovesti do problema. Isto kao i kod djece kojoj nije dopušteno da sama donose odluke o hrani (kao što je odlučivanje kada su siti) koji su u većem riziku da postanu pretili kasnije u životu. Prisiljavanje djeteta da proba novu hranu samo će ga učiniti još tvrdoglavijim i manje otvorenim za isprobavanje novih stvari u budućnosti.

Ok, sada smo prošli što nije dobro. A što je dobro? Evo nekoliko konkretnih savjeta o tome kako se nositi s izbirljivim djetetom kada je hrana u pitanju.

 

Savjeti kako uvesti novu hranu

uvesti novu hranu

 

 • Strukturirajte djetetovu prehranu tako da ima tri redovita obroka dnevno i dva zdrava međuobroka između. 
 • Poslužite svom malom djetetu raznovrsnu hranu za svaki obrok.
 • Kada ponudite novu hranu, nemojte je posebno najavljivati samo je jednostavno stavite na tanjur ili pladanj dječje stolice. 
 • Uvodite nove namirnice jednu po jednu i u malim količinama. 
 • U svaki novi obrok uvijek uključite barem jednu stvar za koju znate da vaše dijete voli.
 • Pokušajte planirati novu hranu kada znate da je vaše dijete gladno – na primjer međuobrok od kriški ananasa kada jede popodnevni obrok.

 

 width=

 

 • Koristite porcije veličine male djece. Veličina porcije za malu djecu je oko 1/4 jedne porcije za odraslu osobu. Porcija mesa za jednogodišnjaka je otprilike veličine dlana, a porcija povrća samo oko 1 ili 2 žlice.
 • Nepca neke djece osjetljivija su od druge i nekima se jednostavno neće svidjeti tekstura, boja ili okus određene hrane. Zbog toga bi dijete moglo tvrditi da mu se ne sviđa hrana koju nikada nije ni probala. Isto tako, neka djeca mogu odbaciti hranu jer imaju neke druge negativne asocijacije s njom.
 • Oduprite se porivu da ponudite slatku hranu kako biste naveli svoje dijete da jede više. Želite razviti njegov smisao za kulinarsku avanturu, a ne želju za slatkim!
 • Smanjite ometanja za stolom. Ako brat ili sestra trče u blizini ili vas crtić poziva s druge strane sobe, vaše dijete može izgubiti interes za hranu koja mu se poslužuje. Nastojte da djeca jedu dok su opušteni i u miru.
 • Ako i dalje mislite da vaše dijete ne jede dobro, pitajte svog liječnika ima li smisla svakodnevno mu davati multivitamine.

POVEZANO: Savjeti za hranjenje jednogodišnjaka