12 do 24 tjedna Trudnice

Kada ću osjetiti pokrete bebe u trbuhu?

osjetiti pokrete bebe u trbuhu

Vrijeme kada će trudnice osjetiti pokrete bebe u trbuhu mogu varirati. Međutim većina trudnica prvi puta osjeti pokrete svoje bebe između 16. i 25. tjedna trudnoće. Prvorotkinje često osjete pokrete nešto kasnije u usporedbi s višerotkinjama. Češće je za žene koje su u drugoj ili sljedećim trudnoćama da ranije osjete pomicanje bebe. A ako do 24. tjedna niste osjetili da se vaše dijete miče, obratite se svom liječniku. POVEZANO: Trudnoća po tjednima: Pripremite se za sve što vas očekuje

Kako ću prepoznati bebine pokrete?

U početku, bebini pokreti mogu biti suptilni i lako se mogu promašiti ili zamijeniti s drugim senzacijama u trbuhu. Osjećaj može se opisati kao lagani leptirići, trnci ili mekani udarci. Kako beba raste i jača, pokreti će postati sve izraženiji i lako prepoznatljivi. Položaj vaše posteljice neće utjecati na ovaj osjećaj.

Prepoznavanje bebinih pokreta u trbuhu može biti uzbudljivo iskustvo tijekom trudnoće. Evo nekoliko načina kako ih možete prepoznati:

  1. Ležite ili sjednite u mirnom okruženju: Odaberite trenutak kada ste opušteni i mirni te sjednite ili lezite na udobnom mjestu. To će vam omogućiti da se bolje usredotočite na senzacije u trbuhu.
  2. Fokusirajte se na donji dio trbuha: Položite ruke na donji dio trbuha i budite spremni na lagane i suptilne senzacije koje se mogu pojaviti. Možete se koncentrirati na određeno područje ili lagano premjestiti ruke po trbuhu kako biste pratili bebine pokrete.
  3. Budite svjesni vremena nakon obroka ili kada ste opušteni: Bebe često postaju aktivnije nakon obroka ili kada je majka opuštena i mirna. Isprobajte različite trenutke tijekom dana kako biste vidjeli kada je vaša beba najaktivnija.
  4. Primijetite redovitost i ritam: Kako vrijeme prolazi, primijetit ćete da se bebine aktivnosti ponavljaju u određenim intervalima. Možete pratiti redovitost i ritam bebinog kretanja kako biste dobili bolji uvid u njezine obrasce aktivnosti. POVEZANO: Znakovi da se bliži porod!

Koliko često trebam osjetiti pokrete bebe u trbuhu?

Ne postoji određeni broj pokreta koje biste trebali osjetiti. Kako počnete dosljednije osjećati pokrete svoje bebe, obično do 24. do 28. tjedna trudnoće, saznat ćete koji je normalan obrazac kretanja za vašu bebu. Zatim biste trebali stalno osjećati pokrete svoje bebe sve do rođenja, pa čak i tijekom poroda.

Bebe se više kreću u određeno doba dana – možda su aktivnije dok vi spavate i spavaju dok ste vi budni. Obično nerođene bebe spavaju u ciklusima od 20 do 40 minuta (povremeno i do 90 minuta) i ne miču se dok spavaju.

Važno je napomenuti da svaka trudnoća može biti jedinstvena i da svaka žena može imati različito iskustvo u vezi s osjećajem bebine aktivnosti. Ako ste zabrinuti zbog nedostatka ili promjene u bebinim pokretima, uvijek je preporučljivo konzultirati se s vašim ginekologom kako biste dobili stručno mišljenje i provjerili zdravlje vaše bebe.

POVEZANO: Uloga multivitamina u planiranju trudnoće