1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Recepti s graškom za bebe i malu djecu

Recepti s graškom

Recepti s graškom odlični su za mališane jer imaju nježan i blag okus koji je prijateljski prema njihovom nepcu. Također, kada se kuha i miješa, grašak se može se lako pretvoriti u glatki pire koji je pogodan i za prve obroke beba. POVEZANO: Kada i kako uvesti krutu hranu?

Grašak je bogat nutrijentima poput vlakana, proteina, vitamina (poput vitamina A, C i K) i minerala (poput željeza i kalija). Uvođenje graška u prehranu beba pomaže u osiguravanju raznovrsnih hranjivih tvari koje su potrebne za zdrav rast i razvoj. A s obzirom da je izvor prehrambenih vlakana koja pomažu u regulaciji probave sprječava i zatvor kod beba. Vlakna također pridonose osjećaju sitosti, što je važno za kontrolu apetita kod djece.

Recepti s graškom omogućuju pripremu hranjivih obroka za bebe koji pružaju potrebne hranjive tvari za rast i razvoj. Kombiniranje graška s drugim namirnicama poput riže, piletine ili povrtnog temeljca pruža uravnotežen izvor proteina, ugljikohidrata i vitamina. POVEZANO: Kako uvesti novu hranu svojoj izbirljivoj djeci?

Jednostavni recepti s graškom

 1. Pire od graška:
  • Sastojci: svježi ili smrznuti grašak, voda (ako je potrebno)
  • Priprema: Skuhajte grašak (prema uputi) dok ne postane mekan. Zatim ga stavite u blender ili multipraktik i miksajte dok ne dobijete glatku konzistenciju. Ako je potrebno, dodajte malo vode kako biste postigli željenu gustoću. Pire možete poslužiti samostalno ili kombinirati s drugim pireima od povrća ili žitarica.
 2. Grašak s rižom:
  • Sastojci: svježi ili smrznuti grašak, kuhana riža, malo maslinovog ulja
  • Priprema: Skuhajte grašak dok ne omekša. U zasebnoj posudi skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Kada su grašak i riža spremni, pomiješajte ih zajedno u posudi za miješanje. Dodajte malo maslinovog ulja za bolji okus i miksajte smjesu dok ne postane glatka. Poslužite bebi kao cjelovit obrok.
 3. Grašak s piletinom:
  • Sastojci: svježi ili smrznuti grašak, kuhana piletina, povrtni temeljac (opcionalno)
  • Priprema: Skuhajte grašak dok ne omekša. Zasebno skuhajte komad pilećeg mesa i narežite ga na male komadiće. U blenderu ili multipraktiku pomiješajte kuhani grašak i piletinu te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi možete dodati malo povrtnog temeljca kako biste razrijedili smjesu. Poslužite bebi kao hranjivi obrok. POVEZANO: Kuhalo za bebe: Online ponude

Prije pripreme krute hrane za bebe, uvijek se posavjetujte s pedijatrom kako biste provjerili je li vaša beba spremna. I kako biste dobili smjernice o uvodu novih namirnica u njenoj prehrani.

POVEZANO: Razlozi zašto ne bi trebali dodavati sol bebinoj hrani