Savjeti i njega

Što je amnionska tekućina i koja je njena funkcija?

amnionska tekućina

Amnionska tekućina je bistra, bezbojna tekućina koja okružuje i štiti fetus u maternici tijekom trudnoće. Igra važnu ulogu u zaštiti fetusa, pružajući mu mehaničku potporu, štiteći od vanjskih udaraca i održava konstantnu temperaturu. Proizvodi ga amnionska vrećica, koja je membranska struktura unutar maternice. Ona okružuje i sadrži fetus, placentu i amnionsku tekućinu tijekom trudnoće.

Amnionska vrećica se formira rano tijekom trudnoće, oko 10. do 14. dana nakon oplodnje, kada se blastocista (rani embrion) implantira u stijenku maternice. Izvanstanična tekućina oko blastociste postupno se sakuplja i formira amnionsku šupljinu. Ta šupljina postaje amnionska vrećica koja se proteže oko fetusa i ispunjava tekućinom.

Amnionska vrećica obično ostaje neoštećena sve do trenutka porođaja, kada se obično naziva “vodenjak”. Ruptura amnionske vrećice i izlazak amnionske tekućine obično su jedan od znakova početka porođaja. POVEZANO: Trudnice: Znakovi da vam je pukao vodenjak

Uobičajeni znakovi koji mogu ukazivati na pucanje vodenjaka su iznenadno oticanje amnionske tekućine, neprekidno mokrenje i kontinuirano procurivanje tekućine.

Koje su ključne funkcije amnionske tekućine?

  1. Zaštita fetusa: Amnionska tekućina djeluje kao jastuk koji omogućuje apsorpciju i ublažavanje vanjskih udaraca te smanjuje rizik od ozljeda.
  2. Termoregulacija: Pomaže u održavanju stabilne temperature oko fetusa, pružajući mu toplinsku izolaciju.
  3. Omogućuje pokrete fetusa: Slobodan prostor u amnionskoj tekućini omogućuje fetusima da se kreću, rastu i razvijaju svoje mišiće i kosti.
  4. Potpora plućnom razvoju: Važna je za razvoj pluća fetusa jer fetus gutanjem tekućine uvježbava disanje i izlučuje tekućinu putem mokraće.
  5. Hranidba i uklanjanje otpadnih tvari: Sadrži hranjive tvari koje fetusu omogućuju rast i razvoj, dok istovremeno uklanja otpadne tvari putem mokraće i probavnog sustava.

Količina amnionske tekućine obično se povećava tijekom trudnoće, dosežući vrhunac između 32. i 34. tjedna. A zatim se postupno smanjuje prema kraju trudnoće.

POVEZANO: Neuobičajeni slučajevi kada vodenjak pukne tijekom trudnoće