0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Neuobičajeni slučajevi kada vodenjak pukne tijekom trudnoće

Neuobičajeni slučajevi kada vodenjak pukne tijekom trudnoće Bebe.hr portal

Kada vodenjak pukne tijekom trudnoće bitno je obratiti se svom liječniku ili primalji. Ukoliko kontrakcije nisu započele ili su još uvijek rijetke i blage, mogu vas potaknuti da se odmorite kod kuće dok vam kontrakcije ne napreduju.

 

Neuobičajeni slučajevi kada vodenjak pukne tijekom trudnoće

 width=

Vjerojatno ćete morati otići u bolnicu ako vodenjak pukne tijekom trudnoće u sljedećim okolnostima:

  • Vodenjak vam pukne prije 37. tjedna: Ako vam vodenjak pukne prije 37 tjedna radi se o preuranjenom pucanju ovojnice (PROM). Vaš liječnik može poduzeti korake za odgodu poroda kako bi vašoj bebi dao više vremena za razvoj.
  • Amnionska tekućina smrdi, izgleda zelenkasto ili smećkasto ili sadrži puno krvi. Ovo može ukazivati ​​na fetalni distres ili da je beba izbacila mekonij (prvo pražnjenje crijeva). U tom će slučaju vaš liječnik htjeti provjeriti bebu.
  • Kontrakcije nisu započele u roku od 24 sata od pucanja vodenjaka. Ako prođe dosta vremena nakon što amnionska vrećica pukne prije poroda, postoji veća šansa za razvoj infekcije. Ako vam vodenjak pukne, ali trudovi ne započnu ili ne napreduju, liječnik vam može dati intravenozne (IV) antibiotike kako bi spriječio infekciju, Ili preporučiti indukciju s Pitocinom.
  • Vaš test je pozitivan na Streptococcus grupe B (GBS) : Trudnice se općenito testiraju na GBS između 36. i 37. godine trudnoće. I ako se utvrdi da su nositelji, trebat će im liječenje antibioticima prije rođenja. Ako imate streptokok skupine B, vaš će vas liječnik htjeti započeti liječenje odmah nakon što vam izbije vodenjak i smanjiti rizik da vaša beba bude izložena tijekom poroda.

POVZANO: Trudnice: Znakovi da vam je pukao vodenjak