Planiranje trudnoće

Što je sekundarna neplodnost i što ju uzrokuje? 

sekundarna neplodnost

Sekundarna neplodnost je stanje u kojem par koji je već imao barem jedno dijete nije u mogućnosti začeti drugo dijete, unatoč redovitim pokušajima tijekom duljeg razdoblja. Ova vrsta neplodnosti se razlikuje od primarne neplodnosti, koja se odnosi na parove koji nikada nisu imali djece.

Možda niste znali ali nemogućnost iznošenja trudnoće do živog poroda nakon prethodnog poroda, pogađa milijune roditelja diljem svijeta. Ali zašto je sekundarna neplodnost tako česta i što možete učiniti da ostvarite svoje snove o drugom djetetu? POVEZANO: Može li (spontani) pobačaj uzrokovati neplodnost?

Što uzrokuje sekundarnu neplodnost? 

Mnogo toga se može promijeniti od trenutka rođenja vaše posljednje bebe do trenutka kada odlučite da želite dodati svoju obitelj, uključujući: 

 • Starost: Ženska plodnost općenito opada s godinama, pa starije žene mogu imati poteškoća u začeću drugog djeteta. POVEZANO: 10 pitanja koja trebate postaviti svom liječniku ako želite uskoro zatrudnjeti
 • Medicinske komplikacije: Problemi od posljednjeg poroda ili drugi zdravstveni problemi mogu rezultirati ožiljcima, infekcijama zdjelice ili priraslicama koje mogu spriječiti trudnoću. Kao i hormonalni poremećaji, infekcije ili bolesti reproduktivnih organa. POVEZANO: Kako klamidija utječe na plodnost?
 • Promjene načina života: Vi ili vaš partner možda ste doživjeli druge promjene načina života koje mogu smanjiti ukupnu plodnost. Kao što su promijene u prehrani, težini, razini stresa, ili uporabi alkohola ili droga itd. 
 • Lijekovi: Vi ili Vaš partner možda ste počeli uzimati lijekove koji mogu utjecati na plodnost.

Važno je napomenuti da se sekundarna neplodnost ne javlja samo kod žena. Neki uzroci muške neplodnosti uključuju: 

 • Liječenje testosteronom
 • Varikokela (proširenje vena u skrotumu koje može uzrokovati slabu proizvodnju sperme)
 • Opstrukcija (tj. vazektomija) 

Sekundarna neplodnost – znakovi

Veća je vjerojatnost da se radi o sekundarnoj neplodnosti ako imate znakove ispod.

 • Ukoliko ste mlađi od 35 godina i pokušavate zatrudnjeti 12 mjeseci,
 • Ako ste doživjeli bolne mjesečnice,
 • Ako imate neredovite menstrualne cikluse,
 • Imali ste ili imate upalu zdjelice ili pobačaje.

Također je važno napomenuti da ponekad jednostavno nema znakova sekundarne neplodnost. A ponekad nema jasnog objašnjenja zašto vi i vaš partner imate problema sa začećem. Bez obzira na vašu situaciju, znamo da problem sa začećem može biti iznimno emotivan proces. Potražite pomoć i ne odustajte odmah. Poradite na rješavanju vaših problema s plodnošću i izradite plan koji će vama i vašem partneru pomoći da postignete svoje ciljeve u trudnoći.

POVEZANO: Liječenje neplodnosti