Planiranje trudnoće

Može li (spontani) pobačaj uzrokovati neplodnost?

Može li (spontani) pobačaj uzrokovati neplodnost? Bebe.hr portal

Može li pobačaj uzrokovati neplodnost i možete li zatrudnjeti nakon abortusa? Utječe li na šanse da u budućnosti dobijete dijete? Prenosimo činjenice o pobačaju i plodnosti od strane ginekologa i stručnjaka za plodnost prema stručnim izvorima/referencama na kraju članka.

 

Može li pobačaj uzrokovati neplodnost?

Često je neplodnost jedna od najvećih briga nakon pobačaja, ali rezultati studija su umirujući. Istraživanje ne pokazuje da postoji utjecaj na buduću plodnost za one koje imaju (liječnički nadzirani) pobačaj. Bez obzira radi li se o medicinskom ili kirurškom pobačaju i na tromjesečje, sve dok je prekid obavljen sigurno.

Može postojati vrlo mali rizik od ožiljaka na maternici ako imate kirurški pobačaj zbog mikrotrauma na sluznici maternice od korištenja medicinskih instrumenata. Osobito ako je osoba imala infekciju — što potencijalno može otežati zatrudnjivanje. Zato je važno odmah prijaviti svako pojačanje boli ili abnormalni iscjedak.

Međutim, to je vrlo rijetko i često se može dijagnosticirati i liječiti jednostavnim ambulantnim postupkom nakon pobačaja kako bi se optimizirala plodnost za budućnost.

 

Utječe li abortus na buduće trudnoće?

 width=

 

Obično ne iako buduće trudnoće mogu imati veće rizike ako postoje komplikacije. Ako je na maternici obavljeno više operacija, buduća trudnoća može biti izložena većem riziku od abnormalnog rasta posteljice u mišić maternice.

U međuvremenu, znanost nije jasna kad je riječ o pobačaju i riziku od prijevremenog poroda u kasnijoj trudnoći. Zajednički talijansko-američki pregled znanstvenih dokaza iz 2015. godine otkrio je da je uklanjanje trudničkog tkiva nakon pobačaja ili spontanog pobačaja faktor rizika za prijevremeni trud i porod. Ali u velikoj škotskoj studiji na više od 120.000 žena koje su imale pobačaj, rizik od prijevremenog poroda bio je manji nego kod onih koje su imale spontani pobačaj.

 

POVEZANO: Što je spontani pobačaj? Koji su znakovi spontanog pobačaja?

Reference:

“Abortus.” Svjetska zdravstvena organizacija, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/abortion

“Smjernice za skrb o pobačaju.” Svjetska zdravstvena organizacija , 8. ožujka 2022., www.who.int/publications/i/item/9789240039483

“Nepotpuni pobačaj.” Science Direct, https://doi.org/10.1016/B978-1-4377-1575-0.10021-0

“Nepotpuno upravljanje pobačajem: Preporuke 35-38 (3.5.2) – Smjernice za zbrinjavanje pobačaja.” Smjernice za skrb o pobačaju – Konsolidirane smjernice za kliničku skrb, pružanje usluga te zakon i politiku , 19. studenoga 2021., https://srhr.org/abortioncare/chapter-3/post-abortion-3-5/incomplete-abortion-management -preporuke-35-38-3-5-2/

Saccone, Gabriele, et al. “Prethodna evakuacija maternice tijekom trudnoće kao neovisni čimbenik rizika za prijevremeni porod: sustavni pregled i metaanaliza.” Američki časopis za porodništvo i ginekologiju , sv. 214, br. 5, svibanj 2016., str. 572–91