1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Savjeti za odvikavanje djeteta od pelena

Odvikavanje djeteta od pelena važan je dio odrastanja i morate biti svjesni toga da je svako dijete drugačije. Većina djece bit će spremna prestati koristiti pelene između 18. i 30. mjeseca starosti, ali to sigurno nije slučaj za svu djecu. Neka djeca neće uspjeti prestati koristit pelene sve do dobi od 4 godine. Osobni razvoj igra veliku ulogu u određivanju prave dobi za odvikavanje djeteta od pelena, ali isto tako i način na koji vi kao roditelj pristupate tom zadatku.

Kada je pravo vrijeme za odvikavanje djeteta od pelena?

Kako biste znali je li vrijeme da dijete prestane koristiti pelene i počne se navikavati na toalet, potražite znakove spremnosti:

  • Dijete lako prati jednostavne upute
  • Djetetova pelena je suha barem 2 sata u komadu
  • Dijete pokazuje interes za kahlicu ili WC školjku
  • Dijete bez problema sjedi na kahlici
  • Dijete traži da mu zamijenite prljavu pelenu
  • Dijete ima redovitu stolicu
  • Dijete izražava želju za nošenjem donjeg rublja umjesto pelene

POVEZANO: Kada početi s prelaskom s pelena na kahlicu?

Kako krenuti s učenjem djeteta da obavlja nuždu u kahlicu?

odvikavanje djeteta od pelena

Počnite educirati svoje dijete o korištenju kahlice. Nekoliko dana prije nego planirate početi učiti dijete kako da obavlja nuždu na kahlici vodite ga sa sobom kada idete na toalet.  Iako vam se ovaj savjet možda čini suludim, budite svjesni da će vaše dijete slijediti konkretan primjer. Mala djeca u svemu oponašaju roditelje – pa tako i u odlasku na toalet. POVEZANO: Recite ZBOGOM peleni i tijekom noći!

Moguće prepreke

Bez obzira na dob djeteta, držanje pelena u blizini može vašem djetetu signalizirati da niste toliko ozbiljni u vezi odvikavanja od pelena. Sve dok su mu pelene dostupne, vaše dijete zna da ima mogućnost nastaviti ih koristiti. Budući da im je ugodno koristiti pelene, a toalet im nije poznat, djeca će često odabrati ovaj put.

Problem postaje još gori ako vaše dijete traži korištenje pelena jer tada vi kao roditelj morate odlučiti hoćete li ispuniti taj zahtjev ili ne. Nepopuštanje bi moglo dovesti do izljeva bijesa, ali popuštanje bi moglo uzrokovati daljnju odgodu u navikavanju na kahlicu. POVEZANO: 8 načina za smirivanje izljeva bijesa kod djece

Držanje pelena izvan vidokruga vašeg djeteta može pomoći u rješavanju ovog problema. Ako mislite da je vaše dijete doista spremno završiti s pelenama, spremite ih negdje gdje ih vaše dijete ne može vidjeti ili im pristupiti.

POVEZANO: Što ako dijete odbija sjesti na tutu tj. kahlicu?