2. godina 3. godina Djeca

Što ako dijete odbija sjesti na tutu tj. kahlicu?

Što ako dijete odbija sjesti na tutu tj. kahlicu? Bebe.hr portal

Ako se nalazite u situaciji u kojoj vam se čini da je vaše dijete potpuno spremno, ali dijete odbija sjesti na tutu – vjerojatno će vam koristiti pitati se neka od slijedećih pitanja.

 

Što ako dijete odbija sjesti na tutu tj. kahlicu?

  • Prvo što trebate je razmisliti nalazi li se vaše dijete sada u fazi kada je najviše “In” reći “Ne”? Ako da odložite tutu na nekoliko tjedana i napravite pauzu. Kao što znate, mala djeca često kažu ne čak i kada žele reći da. A još je vjerojatnije da će reći “ne” kada osjete da njihovi roditelji žele da kažu “da”. Dajte svom djetetu malo vremena da izađe iz obrasca odbijanja. Tada oboje možete imati novi početak.

 

  • Prije nego što pokušate ponovno, pričekajte vrijeme kada će svakodnevni život vašeg djeteta biti prilično rutinski i stabilan. Budući da obuka zahtijeva od vašeg djeteta da nauči nove obrasce, najbolje je da to ne radite onda kada se dijete mora prilagođavati različitim okruženjima. Ako su vam dani užurbani i nepredvidivi, možda biste trebali odgoditi trening zahoda dok se stvari malo ne slegnu. Alternativno, možete razmisliti o dodavanju više strukture u život vašeg djeteta. Npr. učiniti redovitijim raspored za igru ​​ili postaviti dosljednu rutinu za dnevne aktivnosti kako biste stvari učinili predvidljivijima za svoje dijete.

 

 width=

 

  • Kada ponovno počnete trenirati, provjerite jeste li odabrali kahlicu koja se vašem djetetu sviđa? Ako se radi o malom stolcu na nošu, neka ga personalizira. Može recimo zalijepiti naljepnice ili napisati svoje ime.

 

  • Ako koristite pomoćno sjedalo s vašim običnim WC-om, pobrinite se da može lako ustati i sići s njega. Mala djeca se mrze osjećati nesigurno. Također bitno je da se može stabilizirati svojim nogama kada sjedne na stolicu.

 

Ne očekujte da će vaše dijete odmah povezati sjedenje na kahlici i njezino stvarno korištenje. Najprije ga neka sjedi na kahlici nekoliko minuta u redovitim intervalima. Ako piški dok sjedi, sam će uspostaviti vezu i nakon nekog vremena shvatit će kakav je osjećaj kad treba ići. Neka djeca sve to brzo slože, ali drugima je potrebno puno više vremena. Ne brinite ako vaše dijete spada u drugu skupinu.

POVEZANO: Učenje djevojčica na kahlicu