Djeca

Odvikavanje od pelena: “Zbogom”premotavanju tijekom noći!

Recite ZBOGOM peleni i tijekom noći! Bebe.hr portal

Osjećate kako odvikavanje od pelena ide baš po planu. Vaš mališan obožava tutu, a i ne možete se sjetiti kada mu je zadnji put “pobjeglo” ali… Uvijek taj nezgodni ali jer, iako ste odlično svladali dnevnu obuku, nikako da se riješite pelena tijekom noći.

Mučite li se još uvijek s odvikavanjem od pelena tijekom noći ovi koraci mogli bi pomoći vama i vašem mališanu:

Olakšajte si odvikavanje od pelena

Vodootporna podloga za madrac mogla bi vam postati najbolji prijatelj jer će spriječiti mijenjanje posteljine u pola noći. Također tijekom noći možete ostaviti upaljeno svijetlo ili lampu u dječjoj sobi i hodniku kako se dijete ne bi bojalo mraka. Mnoga djeca zbog straha ne žele ustati iz kreveta i otići do toaleta jer mrak je najstrašnije čudovište za mališane između 2 i 3 godine. Unaprijed kod kreveta pripremite maramice i rezervnu pidžamu za svaki slučaj.

Budite spremni za avanturu

Odvažite se i recite djetetu prije odlaska na spavanje kako večeras nema pelene jer je već dovoljno velik/velika. Kod neke djece to bi moglo djelovati pozitivno te će se potruditi da više nikad ne nose pelenu jer kad si mali baš želiš biti velik.

Ograničite unos tekućine prije odlaska na spavanje 

Želite li spriječiti potrebu za mokrenjem tijekom noći pripazite da dijete zadnju tekućinu unose pola sata do sat vremena prije odlaska na spavanje. To je dovoljno vremena da tekućina prođe kroz organizam prije nego li dijete zaspe.

 width=

Nagradite odlazak na tutu

Na početku pomoću sitne nagrade potaknite dijete da prije odlaska na spavanje ode na tutu kako ne bi mokrilo u krevet. Kako vrijeme bude odmicalo odlazak na toalet prije spavanje postat će dio rutine te ćete nagrade moći ukloniti.

Nema veze ako slučajno “pobjegne” 

Odvikavanje od pelena tijekom noći ne može proći bez koje “nezgode” i ako to odmah na početku prihvatite bit će vam lakše. Pokušajte ostati smireni i pazite da vaša reakcija ne bude preagresivna jer se i sama djeca uzrujaju kada usred noći budu mokra. Ostanite mirni, promijenite posteljinu i pidžamu koju ste unaprijed pripremili te nastavite sa spavanjem.

Budite uporni

Upornost je glavna osobina koja vam treba kada je odvikavanje od pelena u pitanju. Ne odustajte! I nakon 5 mokrih noći, pune mašine posteljine i pidžama pokušajte ostati čvrsti i ne odustati. Obavezno potičite odlazak na mokrenje neposredno prije spavanja.

Posebna pravila za duboke spavače 

Ako vaše dijete često mokri u krevet moguće je da ima dubok san te ga potreba za uriniranjem ne uspijeva probudila. Kada se dijete ne budi samo pokušajte ga vi probuditi usred noći, staviti na tutu i pričekati dok se ne pomokri. Kako bude raslo dijete će samo moći zadržati mokraću pa buđenje tijekom noći neće biti potrebno.

 width=

Nemojte zanemariti prehranu 

Kada dijete jede previše krute hrane može imati zatvor koji stvora pritisak na mjehur i povećava potrebu za mokrenjem. Pripazite da vaš mališan dobiva zdrave i uravnotežene obroke.

Neka tuta uvijek bude dostupna 

Za početak najbolje da tijekom noći tuta bude s djetetom u sobi kako bi mu bila blizu i dostupna u svakom trenutku. Kako bude raslo dijete će naučiti samostalno odlaziti u toilet, i tijekom noći.

Priskočite u pomoć

Dajte djetetu do znanja da vas uvijek može pozvati ako se probudi usred noći i treba mokriti. Na taj način neće smočiti krevet ako se slučajno boji odlaska na toalet već će zatražiti vašu pomoć.