Bebe Djeca

Luk – spasitelj u sezoni kašlja i respiratornih bolesti

Luk protiv kašlja

Luk se tradicionalno koristi u narodnoj medicini kao sredstvo koje može pomoći u ublažavanju kašlja. Luk sadrži spojeve koji imaju protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, a može djelovati i kao ekspektorans, pomažući izbacivanju sluzi iz pluća. Luk i kašalj nerazdvojiv su dvojac kad je u pitanju olakšavanje kašlja u djece, a jedan od uobičajenih načina korištenja luka za ublažavanje kašlja je priprema sirupa od luka.

Evo jednostavnog recepta:

Sastojci:

  • 1 luk
  • 1 šalica meda

Priprema:

  • Ogulite i narežite luk
  • Stavite luk u staklenku i prelijte medom
  • Pokrijte staklenku i ostavite da stoji preko noći
  • Ujutro procijedite sirup i uzimajte po jednu žličicu prema potrebi

Ovaj sirup može pomoći u ublažavanju kašlja, osobito kod suhog kašlja, jer može pomoći smanjiti nadražaj i umiriti sluznicu. No osim sirupa roditelji nerijetko koriste svježi luk za umirivanje kašlja (i jamče da uspijeva). Naprosto uzmite luk ili dva, presijecite svaki na pola i poslažite ih u krevet oko djeteta. Nastojte da bude što bliže dišnim putovima. Udisanje mirisa luka i njegovog sastava, umirit će nadražaj i sam kašalj. Ovo je posebno učinkovito kod malih beba.

Važno je napomenuti da se ovi narodni lijekovi koriste kao dodatak standardnim medicinskim tretmanima, a ne kao zamjena. Ako imate ozbiljan kašalj ili druge zdravstvene probleme, uvijek se konzultirajte s liječnikom prije primjene bilo kojeg alternativnog tretmana. Također, pojedinci mogu imati različite reakcije na prirodne pripravke, pa je važno biti oprezan i pratiti vlastite reakcije.

Povezani članci: Hripavac – sve što trebate znati o ovoj bolesti