Bebe Djeca Nekategorizirano

Hripavac ili magareći kašalj – uzroci, simptomi, liječenje

hripavac, beba kašalj, magareći kašalj

Foto: pvproductions on Freepik

Hripavac, poznat i kao pertusis ili magareći kašalj, bakterijska je infekcija dišnih puteva koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Ova bolest, iako se često povezuje s djecom, može utjecati na ljude svih dobnih skupina, no posebno je opasna za dojenčad i malu djecu.

Simptomi hripavca
  • Prva faza: Inkubacija traje 6 – 20 dana. Bolest počinje slično prehladi, s kihanjem, curenjem nosa, i laganim kašljem. Ovo je vrijeme kada je infekcija najzaraznija. Nakon otprilike jednog do dva tjedna, simptomi se pogoršavaju.
  • Druga faza: Nakon prvotnih simptoma, kašalj postaje sve intenzivniji i pretvara se u “hripavi” kašalj koji se čuje kao karakterističan zvuk kojeg se uspoređuje s glasanjem magarca. Zato se jos naziva magareći kašalj ili veliki kašalj. Ovi napadi kašlja mogu biti praćeni poteškoćama u disanju, povraćanjem i iscrpljenošću.
  • Treća faza: Magareći kašalj postaje manje intenzivan tijekom vremena, ali može potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci.
Kako se liječi hripavac?
  • Kako se liječi hripavac? Hripavac se liječi antibioticima, osobito u ranoj fazi bolesti. Osim antibiotika, liječenje može uključivati terapiju za olakšavanje simptoma i komplikacija.
  • Prevencija: Preporučeni način prevencije u Hrvatskoj je cijepljenje. Cjepivo protiv hripavca uobičajeni je dio rutinskog cijepljenja za dojenčad i malu djecu u kombinaciji poznatijoj kao DI-TE-PER (Difterija, tetanus, pertusis). Redovitim cijepljenjem pruža zaštitu od ove zarazne bolesti.
Zašto je važno ozbiljno shvatiti hripavac?

Hripavac može biti opasan, posebno za dojenčad i malu djecu. Kod ove populacije, može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput upale pluća, prestanka disanja ili čak smrti. Stoga je važno prepoznati simptome i potražiti medicinsku pomoć kako bi se dijete što prije liječilo.