Nekategorizirano

Igre za bebe: Lov na citruse – istraživanje opipom, mirisom, okusom

igre za bebe: lov na citruse

Foto: Foto.hr

Jesen je tu, kiše su počele, igre na suncu uskoro će se preseliti u dnevni boravak. Što dalje? Kako zabaviti vrckaste mališane starije od deset mjeseci, kojima glazbene igračkice višu nisu izazov? Jednostavno, zdravo i jeftino, kažu stručnjaci iz Zekaone koji su s nama podijelili nekoliko igara koje možete igrati s djecom kod kuće.

Prva od njih igra je ‘lovice’ s citrusima i cvijećem. Slijedite upute i uključite djecu u posao. Zajedno pripremite poligon za igru, a potom se i zabavite.

  • Lavor, plitku posudu, ili umivaonik napunite vodom (starijoj djeci dajte žlicu, čašu, lijevak, bočicu, i pustite ih da sami napune posudu)
  • Ubacite agrume (limun, grejp, naranču) u vodu
  • Pozovite bebu na istraživanje. Vaša će beba primarno istraživati vodu – što su to mokre ruke, noge, a uskoro i ostatak tijela
  • Vrlo brzo istraživanje će preći u igru hvatanja agruma, a igru će završiti stavljanjem ulovljenog plijena u usta

Zamislite samo, kiselo, slatko, mokro, hladno… koliko je to podražaja za jednu desetomjesečnu bebu? Ako tomu još dodate smijeh, špricanje, mokre rukice i hrpu veselja, zamislite koliko im ovakva aktivnost znači i predstavlja. Za ideju više – starijoj djeci u posudu možete ubaciti i cvijeće i biljke koje ste prethodno skupili u šetnji. Tako će vašoj igri prethoditi i zadatal skupljanja zanimljivih vrsta pa je pred vama cjelodnevni posao.

Kad završite s igrom ponudite mališanima da izliju vodu, bace biljke u otpad ili pobrišu krpicom pod. Imat ćete igru i pospremanje – dvije vrijedne lekcije u jednom.