Kutak za tate

Slatki rituali (samo!) za tate i bebe

rituali za tate i bebe

Foto: Freepik

Prvi put ste tata, beba je doma. Malo ste zbunjeni, ali angažirani. Znatiželjni, ali neiskusni. Trudite se pohvatati konce, no nerijetko se osjećate posve beskorisni. Mama je uz bebu, beba isključivo treba mamu, pitate se kako biti od pomoći? A zapravo je vrlo lako.

Za početak, dragi očevi, shvatite da ne trebate uskočiti u ulogu majke. Tatina uloga u životu bebe jednako je bitna kao i ona mamina. Ipak posve različita od nje. Naravno da možete zamoliti svoju partnericu da se izdoji pa nahraniti bebu. Naravno da možete ravnopravno sudjelovati u kupanju, presvlačenju, uspavljivanju bebe. Ali tate mogu biti i onaj ‘posebni čovjek’ kojeg se prepoznaje po stvarima koje mama ne radi. Ovo su rituali za tate i bebe koje možete pimijeniti u svom domu.

Izaberite pjesme koje su samo vaše

Jedna za uspavljivanje, druga za nošenje i tjeranje grčeva, treća za igru, četvrta za papanje. Pronađite pjesmice koje će označavati svaku od ovih radnji i veselite se skupa s bebicama. Neka tatin glas postane poziv na akciju i za vaš mali igrokaz. Pjevajte čak i ako nemate sluha, bebe to ne znaju. A ako baš niste ljubitelj pjesme, neka vaš izbor bude neka recitacija ili šaljiva rima. Ono što smislite sad, vaša beba, kasnije djetešce, pamtit će do kraja života.

Zagrljaji su zlata vrijedni

Nijedno dijete pa ni vaše, nije imuno na puse, zagrljaje i iskazivanje ljubavi od strane svojih roditelja. Iskazivanje ljubavi i nježnosti pa čak i samo gledanje u oči djeteta, u malenom stvara osjećaj sigurnosti, sreće, privrženosti. Stoga nemojte samo protrčati pokraj bebe dok leži u krevetiću. Zastanite, nagnite se nad bebu i pričajte, tepajte, pomazite je po obrazu, podignite, zaglite, poljubite. Budite utočište i nježnost.

Masaža i dodir

Izmasirajte trbuščić vaše bebe. Osim što ćete joj pomoći oko lakše probave, bit će to kratki trening samo za vas dvoje. Dok masirate bebicu gledajte je ravno u oči jer, kažu, to produbljuje odnos između roditelja i djeteta koje još ne govori.

Vrijeme za vas dvoje

Jednom tjedno ili nekoliko sati svaki vikend provedite vrijeme nasamo. Stavite bebu u kolica i pođite u šetnju, ili je primite na ruke i naprosto joj prepričajte svoj dan. Neka tih nekoliko sati u predvečerje bude vaš redovni ritual.