Kutak za tate

Tata nastupa: kako promijeniti pelene?

Bebe prvih godinu dana: Što ih veseli i zanima? Bebe.hr portal

Kratak i učinkovit savjetnik

Većina se muškaraca potpuno makne od ove zadaće, no bitno je sudjelovati jer mijenjanje pelena i njega bebine guze, trenutak su za povezivanje s djetetom. Majke su tu u prednosti jer imaju više prilika da se povežu pošto većinu dana provode s djetetom. Stoga nemojte odustati kad se beba popiški na vas, kao što se meni dogodilo već nekoliko puta. Nasmijte se tome i razmišljajte i o drugim načinima da se upletete u svakidašnju brigu o bebi. Kako je većina nas na poslu cijeli dan i svaki dan, manje je prilika za to, ali potrudite se pronaći ih.

Prije nego dobijete dojam da vam dijete pogledom govori: “Tko je ovaj frajer koji nas posjećuje samo navečer i vikendima”, uključite se u njezin ili njegov život. Vi možete biti taj koji uspavljuje, čita priče i kupa bebu. Vaša partnerica će to posebno poštovati jer ćete joj dati malo vremena za sebe kako bi se oporavila od cijeloga dana.

 width=

Osnovni koraci pri mijenjaju pelena za čistu i sretnu guzu vaše bebe

  1. Po mirisu možete provjeriti da li se radi o malom ili velikom neredu.
  2. Pripremite čistu pelenu, dječje vlažne maramice i kremu za pelensko područje.
  3. Stavite bebu na čistu, sigurnu i ravnu površinu. Nemojte micati pogled s bebe kako se slučajno ne bi okrenula i otkotrljala.
  4. Skinite pelenu, očistite nered, zamotajte i odložite u SMEĆE. Naglašavam jer je meni pelena ostala na stolu pa se nisam baš najbolje proveo.
  5. Vlažnom maramicom očistite bebu (posebno pazite na nabore) i namažite tanak sloj kreme za pelensko područje. Prilikom brisanje uvijek idite u smjeru od naprijed prema nazad kako biste izbjegli prijenos bakterija.
  6. Ostavite nekoliko trenutaka bebu bez pelena na zraku kako bi se posušilo pelensko područje ali ne garantiram da u ovom trenutku nećete biti popišani.
  7. Nježno primite bebine noge u jednu ruku i gurnite čistu pelenu ispod njezine guze. Ravnomjerno, ali ne prečvrsto, zalijepite bočne ljepljive trake kako bi pelena čvrsto stajala.
  8. Gotovo, pelena je promijenjena! Vi ste sigurno umorni, a beba čista i sretna.