News

Mjesto gdje bebe mogu slobodno puzati, a roditelji opušteno družiti

Mjesto gdje bebe mogu slobodno puzati

U ponedjeljak 04.11. prvi hrvatski Centar za roditelje svečano je predstavio svoju viziju i ponudu medijima i svim zainteresiranim potencijalnim suradnicima i partnerima.

Osnivačice Ivana Habuš Kraljević i Barbara Perasović Cigrovski objasnile su kako se radi o novoj ideji u kojoj je upravo roditelj u centru pažnje. Vizija mjesta skrojenog po mjeri roditelja proizašla je iz osobnog iskustva: mimo roza slika roditeljstva kakve vidimo na reklamama postoji druga, realna slika, koju su poput većine drugih mama iskusile i Ivana i Barbara. Nije lako biti roditelj, potrebno je puno energije, vjere u sebe, podrške, strpljenja. “Roditeljima nedostaje vremena za sebe, posvećeni su djeci i često zanemaruju sebe, a ako slušaju svoje potrebe i želje često dolazi do grižnje savjesti”, kaže Ivana, sociologinja i mama dvoje dinamičnih mališana.

Klubko prihvaća i razumije realnu sliku roditeljstva i stvara ponudu i sadržaje prema stvarnim potrebama roditelja. Tako Klubkoteka, prva družiona u Hrvatskoj za roditelje s bebama i manjom djecom, omogućava roditeljima da izađu iz svoja četiri zida i po lošem vremenu, da nađu 5 minuta za sebe i da se podruže, bilo s drugima koji su navratili u družionu bilo sa svojim prijateljima. Klubkoteka spaja potrebe odraslih i beba: postoje fotelje za dojenje, mala trgovina s pićima i grickalicama, knjižnica, prematalice, hranilice i inovativne sprave za bebe inspirirane Pikler pedagogijom.

 width=

Problemi i potrebe roditelja

 

Barbara, psihologinja i mama trogodišnje curice, opisala je koje su sve probleme i potrebe otvoreno podijelili mame i tate u anketi koja je provedena netom prije osnivanja Klubka.

Mamama i tatama najviše nedostaje vremena za sebe. Kada stigne beba, jasno je da su njezine potrebe na prvom mjestu i tek postepeno roditelji dobiju malo po malo vremena natrag. “U našem Klubko Labosu smo pripremile programe za mame koji se uparuju s programima za djecu; na taj način darujemo im malo vremena za sebe jer se mogu rekreirati bez organizacijskog stresa i odvajanja od djeteta”, naglasila je Barbara.

Povezivanje s drugima izrazito je važno upravo roditeljima beba. Njihova beba je njihov svemir, glavni izvor veselja, brige, razgovora, a najljepše je kada se to može podijeliti s drugima koji se nalaze u sličnoj situaciji. U Klubkovoj družionici roditelji se mogu spontano okupljati i sprijateljiti, a na brbljaonicama i pričaonicama u Klubko Labosu u opuštenoj atmosferi prolaze se sve teme koje zanimaju i tište mlade mame i tate.

Potreba za stručnim i pouzdanim informacijama nepresušna je, i kako je Barbara objasnila, “postoji bezbroj pitanja koja se vrzmaju po glavama roditelja, a internet je često prepun kontradiktornih informacija. U Klubku nam je važno kroz radionice, gostujuća predavanja i članke na webu davati stručno utemeljene informacije, njegujući pritom individualan pristup svakog roditelja i svakog djeteta – jer teorija je samo podloga, a praksa je živa i raznolika”.

Kroz iskrene i inspirativne odgovore mama i tata osnivačice Klubka su došle do spoznaje kako je roditeljima potreban rad na sebi: upravo prilagodba roditeljskoj ulozi i nošenje s raznim negativnim emocijama poput iscrpljenosti, usamljenosti i anksioznosti najčešći su problemi koji su mame i tate opisale u anketi. Rad na sebi važan je i radi dobrobiti roditelja i radi dobrobiti beba.

 

Otvorenje Klubka

Na otvorenju predstavile su se i suradnice Klubka Tamara Bobić i Lana Novota.

Tamara Bobić, profesorica rehabilitatorica, gestalt terapeutkinja i mama šestogodišnjeg dječaka, pridružila se Klubku jer dijeli vrijednosti i viziju s osnivačicama. Tamara će se brinuti za psihičko zdravlje roditelja, voditi grupe podrške za roditelje, radionice na kojima se roditelji osnažuju u roditeljskim kompetencijama, a za mališane je osmislila programe psihosocijalnih radionica.

Lana Novota, mag. kineziologije, brine o fizičkom zdravlju, posebno zdravlju trudnica i mama nakon poroda. Njezin autorski program Habitus by Lana idealan je za zdravlje kralježnice i pravilnu posturu tijela, pripremu za porod, ali i tegobe, poput dijastaze, s kojima se mogu susresti mame nakon poroda.

U Klubkovom Labosu održavat će se i brojne druge radionice, predavanja i programi za roditelje, ali i raznoliki sadržaji za bebe i djecu koji će omogućiti kvalitetno zajedničko vrijeme djece i roditelja, ili jednostavno omogućiti roditeljima njihovo vrijeme za druženje i opuštanje.

Opušteno u prvim koracima roditeljstva!