Kutak za tate News

Obilježimo Movember, progovorimo o muškom zdravlju

Movember Brkati studeni , mjesec borbe protiv raka prostate

Foto: Freepik

Stigao je studeni, a s njim i Movember, mjesec u kojem se muškarce poziva da ne briju brkove i bradu kako bi zajedno progovorili o muškom zdravlju. Movember zapravo označava mjesec svjesnosti o muškom zdravlju, s posebnim fokusom na prevenciju raka prostate i testisa, poboljšavanja mentalnog zdravlja te sprječavanje suicida među muškom populacijom.

Izraz Movember dolazi od spajanja engleskih riječi “mustache” (brkovi) i “november” (studeni), a tijekom jednomjesečne akcije, ljude se potiče na prikupljanje sredstava za preventivne preglede, istraživanja ranog dijagnosticiranja i liječenja karcinoma te programe podrške muškom mentalnom zdravlju. Muškarce se poziva i na preventivne preglede te razgovore sa stručnjacima kojima bi se prevenirao razvoj bolesti i smanjila smrtnost.

Movember se prvi put pojavio prije točno 20 godina te do danas postao globalni fenomen čija je osnovna poruka “Promijeniti sliku o muškom zdravlju”. Upravo zbog toga pokretači Movembera odlučili su se mijenjati izgled muškarca kako bi razbili tabue o muškom zdravlju. Ideja je nastala 1999. godine u baru u mjestu Adelaide, na jugu Australije, gdje je nekoliko prijatelja odlučilo da će se kroz mjesec studeni baviti humanitarnim radom, a svoju aktivnost obilježiti puštanjem brkova. Njihova simpatična inicijativa uskoro je završila u lokalnim medijima te je, te godine, Movember privukao čak 80 istomišljenika.

Pet godina kasnije inicijalna ideja pretvorila se u izazov u kojem je 30 muškaraca puštalo brkove punih mjesec dana, kako bi podizali svjesnost o karcinomu prostate te o porastu suicida među muškarcima. Tada se rodio Movember kakvog danas poznajemo, a pokret iz godine u godinu privlači sve veći broj muškaraca i prikuplja velike svote za istraživanja i liječenja. Movember se obilježava i u Hrvatskoj, gdje je poznat i kao Brkati studeni.

Rak prostate

Najčešće dijagnosticiran karcinom među muškarcima u Hrvatskoj je rak prostate. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje se otkrije oko 2800 novooboljelih od ovog karcinoma, a samo 2021. od njega je preminulo 805 osoba. Najčešće obolijevaju osobe starije od 50 godina života (oko 90 posto), no ne isključuje ni muškarce mlađe starosne dobi. Ovaj rak, u početnoj fazi, ne daje nikakve simptome. Zato se muškarcima između 40 i 45 godina preporučuju redoviti urološki i ultrazvučni pregledi (ako su imali oboljelog srodnika) te između 45 i 50 godina, ako u obiteljskoj anamnezi nije bilo oboljelih.

Ove godine Vlada RH najavila je uvođenje Nacionalnog programa za prevenciju raka prostate kojemu će prethoditi poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate na području Grada Zagreba čime će se obuhvatiti 10.000 muškaraca od 55 do 69 godina starosti. Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate pružat će mogućnost pravodobnog postavljanja dijagnoze u ranoj fazi bolesti, kada je šansa za potpuno izlječenje ili značajno poboljšanje ishoda liječenja najveća.

Rak testisa

Za razliku od raka prostate, karcinom testisa najviše ugrožava muškarce mlađe od 18 do 40 godina (oko 80 posto), a godišnje kod nas od njega oboli dvjestotinjak osoba. Dok se karcinom prostate utvrđuje posebnim krvnim i specijalističkim pretragama, za rak testisa bitan je samopregled. Muškarci bi trebali pregledati testise jednom u mjesec-dva te posjetiti liječnika ako primijete bilo kakvu promjenu ili kvržicu. Liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječu na seksualni život ili plodnost.

Mentalno zdravlje i suicidi

Smrt od suicida u Hrvatskoj najveći je uzrok smrti od ozljeda kod muškaraca između 20 i 64 godine života, a prema posljednjim podacima HZJZ-a iz 2021. godine od suicida je umrlo 454 muškarca, što je 78 posto od ukupnog broja smrti od suicida te godine.

Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema pa tako i kod pojave psihičkih teškoća. Razgovor o psihičkim problemima kosi se s rodnim ulogama (hranitelja obitelji) te sa stabilnošću i snagom koje se pripisuju muškarcima, zbog čega se izrazito mali broj pripadnika ovog spola odlučuje za stručnu pomoć.

Upravo zbog toga u studenom promotrite svoje partnere, porazgovarajte uz kavu o njihovim strahovima, problemima… Pročitajte između redaka što ih muči i tišti, i na vaš način potaknite razgovor o emocijama. U trenucima kad se susrećemo s nizom loših vijesti (ratovi, inflacija, nezaposlenost, krize), prihički problemi se intenziviraju. I baš u tim trenucima svjesnost o mentalnom zdravlju trebala bi biti na najvišoj razini. Neka to bude misija svih nas ovoga Movembera.