Savjeti i njega

Online programi vježbanja s kojima možete početi odmah

Tjelovježba nakon poroda

Biti na rodiljnom dopustu nikako nije kao na godišnjem odmoru. Za početak, tvrde mame, jako je teško pronaći vrijeme koje ne provode noseći, hraneći, zabavljajući malu bebu. Dan je podređen djetetu i pravi je luksuz otrčati pod tuš, pročitati nekoliko stranica knjige, skuhati ručak, pospremiti stan. Ako imate dvoje ili više djece, vaš dan još je intenzivniji.

S druge strane tijelo treba brigu, sklad i mir. Glava treba izazove, a mišići malo tjelovježbe kako bi izdržali sve napore koji se pred njih postavljaju. No vremena nema, na kraju dana niti snage. Redoviti odlasci u teretane ili dvorane ostaju nedosanjani san, sve do… pa recimo šestog mjeseca bebinog života. U takvim situacijama pomoći će besplatni online programi uz koje se možete početi vraćati u formu.

Fit Lab By Diana Hajdo

Trenerica iz Rijeke, Diana Hajdo, majka je dvoje djece. Svoj rad krojila je najprije prema sebi, a potom i prema svojim klijenticama, i specijalizirala se za postpartum rehabilitaciju i vježbanje. Od Diane ćete naučiti kako se pravilno diše, kako poslije poroda vratiti organe na njihove pozicije, kako zaštititi mišiće zdjeličnog dna i izboriti se s dijastazom. Osim što su korisne, ove vježbe izrazito su zahtjevne i naporne, ali donose rezultate. Diana je osnovala grupu podrške ženama na Facebooku pa svojim članicama i pratiteljicama redovito nudi savjete o važnosti pravilnog disanja, prehrani i zdravlju općenito.

The Body Coach

Nekoliko stotina različitih treninga, od najslabijeg do najzahtjevnijeg, čeka vas na The Body Coach kanalu kojeg je utemeljio Joe Wicks. Karizmatični trener lako će vas razgibati u treninzima trajanja pet, deset, dvadesetak minuta. U nekim trenucima pridružit će mu se kćerkica, zbog koje je osmislio poseban set treninga za djecu i roditelje.

Yoga With Adriene

Učiteljica yoge Adriene Louise svoju misiju besplatnog dijeljenja yoga treninga započela je 2012. godine. Stvorila je zavidnu zajednicu jogija koji uživaju u treninzima, ali i raznim izazovima i radionicama koje Adriene redovito poklanja svojim pratiteljima. Nerijetko objavljuje mjesečne programe vježbanja kojima potiče na svjesnost o različitim zdravstvenim pitanjima, a na njezinom kanalu mogu se pronaći i vježbe za trudnice. Za postpartum rehabilitaciju i vježbe kod kuće, Adriene preporučuje Yogu za početnike, nakon koje možete izabrati neki od intenzivnijih jednomjesečnih programa.

Heather Robertson

Profesionalka za vježbanje, nutricionizam i zdravi stila života, Heather Robertson, svoje višetjedne programe vježbanja redovito besplatno ustupa na Youtube kanalu. Treninzi su namijenjeni malo iskusnijima, i osobama koje su se već vratile u formu. Sastoje se od vježbi snage i HIIT treninga za koje ne trebate rekvizite. Ali trebate poznavati pravilno izvođenje vježbi i znati paziti na sebe. Njezini programi donose odlične rezultate, no za ovakav stil vježbanja svakako predlažemo da najprije konzultirajte svog liječnika.

Caroline Girvan

Nakon što tijelo malo osnaži i odlučite se za pravo znojenje, okrenite na Caroline Girvan i seriju treninga pod imenom Iron. U trideset dnevnih treninga, Caroline će zasigurno ostaviti traga i uvesti disciplinu u vaš život. No, ovi treninzi jako su intenzivni pa vam savjetujemo da ih najprije pogledate, naučite kako se izvode pojedine vježbe, i krenete lagano. Nemojte pred sebe stavljati prevelika očekivanja niti riskirati da se ozlijedite, veliki rezultati postižu se malim koracima.

Popsugar Fitness

Ljubiteljice dobre zabave zavoljet će Luisa Cervantesa i njegov plesni trening. U pola sata odradit ćete aerobik, dobro se iznojiti i okupati se u hormonu sreće. Vježbe s Luisom uglavnom se izvode na nogama pa, barem na kratko, možete zaplesati i s bebom u naručju. Ako ste zainteresirani za nešto drugačije, Popsugar Fitness ponudit će niz vježbi – od aerobika do yoge za rehabilitaciju.

Kit Rich

Ako je vole poznati i slavni Hollywooda, voljet ćete je i vi! Kit Rich omiljena trenerica glumaca i pjevača, svoje je vježbe snage utemeljila na principima pilatesa. Za pratiteljice je pripremila nježne vježbe koje vole tijelo, ali i niz meditacija i motivacijske lekcije o važnosti vježbanja i pronalaženja vremena samo za sebe.

Alo Yoga

Kit Rich poručuje “Prestanite govoriti da ste prezauzeti za vježbanje”, a ekipa Alo Yoge s tim se složila pa za majke koje nikad nemaju vremena, osmislila yogu za djecu. Fleksibilnost, disanje, zatezanje mišića… sve to sažeto je u treninzima osmišljenim za malene, uz koje, svakako, možete vježbati i vi. Pretvorite tjelovježbu u zajedničku aktivnost i naći ćete svoje vrijeme. Ili, bolje rečeno, vrijeme za vježbanje će pronaći vas.