News

5 pravila za bezbrižnu kupnju na Crni petak

crni petak

Foto: Freepik

Sigurno ste čuli za Black friday ili Crni petak, dan kad cijene svih proizvoda ‘strmoglavo padaju’ pa se željeni proizvodi mogu pronaći na sniženjima od 30 posto naviše. Crni petak neslužbeno je ime kojim se obilježava prvi petak nakon američkog praznika Dana zahvalnosti (četvrti petak u studenom). Nastao je 1952. godine te je označavao početak kupovine božićnih poklona, a tek desetljećima poslije postao je Crni petak kakvog danas poznajemo.

U SAD-u je to dan kad se u trgovačkim centrima najviše radi i zaradi, a i kod nas sve više uzima maha. Ove godine Black Friday službeno starta 24. studenog. Primijenite nešto od ovih nepisanih pravila i kupnja će biti jednostavna i bezbrižna.

Ne kupujte na Crni petak

Sniženja uvijek počnu dan ili čak i sedam dana prije određenog datuma, što znači da već sad krenete u izvidnicu i čekate da cijene odu dolje. Na taj način kupovat ćete smireno i razumno, a artikli neće biti rasprodani.

Koristite provjerene dućane

Ako kupujete online, onda koristite stranice s oznakom povjerenja. Amazon, eBay, ASOS, Zalando, About you… samo su neki od onih koji su poznati na našem tržištu. No svaki webshop kojemu se može vjerovati imat će oznaku shopa koji brine o podacima korisnika, ili će to napisati na nekoj od svojih stranica. Pogledajte, provjerite i tek kad ste sigurni, unesite podatke svoje kartice.

Provjerite cijene

Sniženu cijenu uvijek usporedite i s originalnom cijenom proizvoda te provjerite je li postotak koji prodavači obećavaju istinit ili je ‘patka’. Usporedite je i s kunama, iako se više ne koriste, samo kako biste mogli usporediti je li to cijena koju biste i inače dali za određeni proizvod. ko niste posve sigurni, ne žurite, nakon Crnog petka dolazi najpoznatiji ponedjeljak na svijetu, tzv. Cyber monday kad su sniženja još i veća? Ili barem produžena. Računajte i na njega.

Pamet u glavu, oprez u novčanik!

Odredite koji iznos smijete potrošiti i s njim raspolažite. U vrijeme sniženja vrlo je lako pretjerati, nakon čega bi vas mogla iznenaditi financijska kriza. I to pred same blagdane. Zato napravite popis ili plan i držite se njega.

Tehnika se uvijek isplati

Svake godine aparati, posebice televizori, budu na najvećem sniženju. Ova godina neće biti posebna iznimka. Prosurfajte po internetu, istražite najbolju opciju i skoristite Black friday za novi TV i uživanciju u vrijeme božićnih blagdana.