Bebe Djeca

Spremno i veselo u hladnoću: Pravila odijevanja za bebe

pravila odijevanja u jesen i zimu, odijevanje u jesen zimu

Jako je lijepo, ali i stresno živjeti s bebom o kojoj znamo puno, a zapravo ne znamo ništa. Samo pretpostavljamo je li gladna, tužna, sretna i vesela, ili je pak, tmurna, nezadovoljna i traži li nešto od nas. U procesu razvijanja odnosa između roditelja i bebe neke od tih stvari i shvatimo jer se bebe, kao i sva živa bića, nauče kako tražiti i zahtijevati od nas.

No, što učiniti u situacijama kada ni beba ne može pokazati da joj nije sve po volji, kako znati i procijeniti je li našem djetetu vruće ili hladno u njihovoj odjeći? Posebice kad se vrijeme mijenja – stigla je jesen, dolazi zima, potrebno ih je zaštititi od svega, a opet im dozvoliti da uživaju i u hladnijem vremenu. Koja pravila odijevanja slijediti u hladnijim vremenskim razdobljima?

Nepisano je pravilo da djeca imaju jedan sloj više od nas odraslih. Ipak i to je škakljiva teorija jer bazalni metabolizam svih ljudi nije jednak pa dok neki u listopadu hodaju u majici kratkih rukava, drugi će na sebi imati duge rukave i jaknu. Moramo imati na umu da se mi odrasli i krećemo, a djeca su statična i u kolicima. Kako onda tumačiti pravilo o dva sloja odjeće?

Kako odjenuti bebu za šetnju na 16 do 20 Celzijevaca?

Dok uživate u jesenskoj šetnji s kolicima, na temperaturi od 15 do 20 stupnjeva Celzijusa, bebici koja leži odjenite body kratkih rukavica, majicu, hlačice ili tajice i čarapice. Hoćete li na njih staviti i ukrasne cipelice za šetače, na vama je. Ali je slojevito odijevanje koje oponaša potkošulju, gornji i doljnji sloj te čarape obvezno.
Preko bebice stavite i dekicu, a dodatna, zimska zaštita za kolica neće vam biti potrebna. U slučaju vjetra, možete staviti i kapicu na glavu bebe, i obavezno navucite ‘krović’ na kolicima kako bi beba spokojno uživala u svježem zraku, ali bila zaštićena od vjetra.

Kako odjenuti bebu za temperature od 10 do 16 stupnjeva Celzijevih?

Sad već govorimo o hladnijem vremenu, kada će i vama trebati vesta i jakna pa promislite da svojem djetetu stavite plus jedan sloj. Dakle, ukupno tri. Obavezan je bodić od celuloznih vlakana koja upijaju vlagu, pružaju visoku razinu udobnosti, izdržljiva su, mekana i prozračna. Preko njega bebici odjenite majicu dugih rukava, ovoga puta i jaknicu. Na nogice hlačice, čarape te obavezno papučice. I ovoga puta dekica je neizostavna jer bebica leži i brzo se ohladi.

Što kad temperature padnu ispod 10 stupnjeva?

Kada temperature padnu ispod deset stupnjeva na troslojnu odjeću najprije dodajte kapicu, a zatim zimsku zaštitu na kolica. Kasnije, s nižim temperaturama svakako dodajite jedno po jedno – štrample, a onda i skafander.

Kako odjenuti dječicu koja hodaju?

Mališani koji su u pokretu trebaju manje slojeva jer se zaigravaju u igri. Za njih pak, izaberite dobru, udobnu i toplu obuću. Vrijeme je gumenih čizmica i skakanja po lokvicama pa im dozvolite da se prepuste i uživaju. Nakon igre će biti sretni i zadovoljni, zajedno ćete stvarati uspomene koje će vam ostati za cijeli život.

Savjeti za one koji žele imati ‘Plan B’

U torbu od kolica spremite dodatnu odjeću koju ćete, ako bude potrebe, odjenuti na dijete. Pođite u šetnju s manje odjeće pa s vremenom dodajite. Većoj djeci pripremite rezervnu odjeću u maleni ruksak pa ih presvucite kad se smoče i zaprljaju. Ne brinite, prljavu odjeću lako ćete očistiti i oprati uz pomoć deterdženata za odjeću. Jedino vodite računa da to budu sredstva bez boje, parfema i konzervansa koji bi mogli iritirati osjetljivu dječju kožu.

Promjene godišnjih doba predivna su stvar, uz malo bolje planiranje i dobru, prozračnu odjeću veselit ćete se svakome od njih. Skupa sa svojim bebama.