6-12 mjeseci Bebe

Gripa kod beba: 7 savjeta kako održati bebu zdravom

7 savjeta kako održati bebu zdravom tijekom zimskih mjeseci, gripa kod beba

Iako se zima kalendarski polako približava svojoj polovici i već prizivamo tople i sunčane proljetne dane još ćemo se neko vrijeme morati nositi s hladnijim vremenom i nižim temperaturama.

Zima sa sobom donosi prehladu, gripu, suhoću kože i ostale nuspojave koje dolaze zajedno s hladnim danima. Kako za starije, zima može biti opasna i za djecu jer njihov imunološki sustav nije do kraja razvijen pa su skloniji određenim bolestima. Kako bi mališane zaštitili od bolesti i očuvali njihovu kožu zdravom i tijekom nemilosrdnih zimskih mjeseci važna je odgovarajuća njega kože. Sljedećih 7 korisnih savjeta pomoći će vam zaštititi vašu bebu od bolesti kako bi što zdravija dočekala kraj zimske sezone.

 width=

Kako bebinu kožu održati zdravom i zaštićenom tijekom zime?
  1. Pranje ruku je obavezno

Na širenje bakterija i virusa koji haraju tijekom zimskih mjeseci možemo utjecati pravilnom higijenom ruku. Možda se čini kao sitnica, ali čiste su ruke pola zdravlja! I kada ste kod kuće i mislite kako nema razloga stalno prati ruke, obavezno ih operite prije nego dodirujete nježnu dječju kožu. Imate li goste ljubazno ih zamolite da svakako operu ruke prije nego li prime u naručje vaše malo zlato. Sve što možete učiniti kako biste smanjili broj bakterija važno je dok imunološki sustav vaše bebe ne bude u potpunosti razvijen.

Kako se koža na rukama ne bi osušila zbog stalnog kontakta s vodom predlažemo da investirate u kvalitetnu hidratantnu kremu koje će zaštiti ruke od daljnjeg isušivanje ili u gorem slučaju perutanja ili pucanja kože.

 width=

  1. Provjerite datum cijepljenja

Svaki put kada se vaše dijete razboli, razvija nova antitijela koja će ga zaštititi u budućnosti. U međuvremenu, postoje neke važne stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili svoje dijete, uključujući osiguranje da je cijepljeno. Cijepljenje je dokazani način zaštite bebe od svih vrsta bolesti. Ako vas slučajno i nakon poroda još muči trudnička zaboravnost ili imate previše briga oko bebe da bi i na to mislili zabilježite datum cijepljenja na vidljivo mjesto kao što je hladnjak ili postavite alarm na mobitelu.

Imate bi bilo kakvih pitanja vezanih uz cijepljenje odgovore uvijek možete potražiti kod liječnika.

  1. Dojite, ako je moguće

Za neke žene dojenje nije opcija, što je sasvim uredu. Međutim, ako možete dojiti, to je idealan način za jačanje imunološkog sustava vaše bebe. Kod beba koje su šest mjeseci hranjenje isključivo majčinim mlijekom manja je vjerojatnost da će dobiti prehladu i druge infekcije nego bebe koje se hrane zamjenskom hranom. Majčino mlijeko prepuno je posebnih antitijela koja će vašoj bebi pružiti snažnu obranu od bilo kakvih infekcija i bakterija.

Ako slučajno ne možete dojiti, ne očajavajte – to ne znači odmah da vaša beba mora biti bolesna. Slijedite ostale savjete koji će pomoći održati vašu bebu zdravom tijekom zimskih mjeseci.

 width=

  1. Koristite antibakterijski sapun i vlažne maramice

O čemu ćemo mi opet nego o čišćenju ruku. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno imati potpuno čiste ruka prije nego dodirnete nježnu bebinu kožu. Kod kuće je čistoću ruku lakše održavati ali nastaje problem kada izađete iz komocije doma. Ovdje antibakterijski gel za ruke uskače u pomoć! Stavite ga u torbu i koristite kad god ste na javnom mjestu jer klice bakterija mogu satima živjeti na površini.

Pomoći vam mogu i antibakterijske maramice koje su jednako učinkovite u održavanju bakterija podalje od bebe. Koristite ih možete za brisanje površina i igračaka koje vaš mališan koristi.

  1. Izgled eskima je poželjan

Slojevito i toplo odijevanje neće bebu zaštititi samo od hladnoće nego i spriječiti kontakt s virusima i bakterijama. Pobrinite se da vaša bebe tijekom zime bude dobro zabundana kako bi što zdravija dočekala proljeće.

 width=

  1. Prehlađenim prijateljima ulaz zabranjen

Ovo se možda čini očiglednim ali uvijek se nađe neki prijatelj koji nakratko zaboravi da vi kod kuće imate malu bebu. Važno je izbjegavati bolesne ili prehlađene goste jer će osjetljivi imunološki sustav vaše bebe biti prvi na meti. Kada je susret s prehlađenim prijateljem ili rođakom neizbježan pokušajte mu na pristojan način objasniti da možda sad baš nije trenutak za dodirivanje bebe.

  1. Važno je znati kada kontaktirati doktora

Možda ste se jako potrudili to spriječiti, ali vaša beba ipak pokazuje znakove prehlade. Sada je trenutak za posjetu liječniku koji će odrediti dijagnozu i odabrati najbolji način liječenja za vašeg mališana.

POVEZANI ČLANCI: Luk, spasitelj kod respiratornih bolesti