Bebe

Zanimljive činjenice koje nismo znali o bebama!

zanimljivosti o bebama, bebe

Foto: Racool_studio/Freepik

Bebe su fascinantne male osobe, no još su fascinantnije zanimljivosti o bebama koje sigurno niste znali. Krenimo redom…

Novorođenče nema suze

Bebe viču i na taj način komuniciraju i potražuju svoje potrebe, no teoretski to nije plač. Tek rođene bebe ne stvaraju suze sve do trećeg tjedna života, jer im očne žlijezde nisu u potpunosti razvijene. Njihovo će oko biti vlažno i u savršenom stanju, no ne zahvaljujući suzama. One će se pojaviti tek oko trećeg ili četvrtog tjedna života.

Bebe rođene u svibnju su najteže

Iako bismo rekli da su, zahvaljujući blagdanskoj prehrani, djeca rođena u siječnju najteža, istina je izgleda posve drugačija. Legenda kaže da su svibanjska djeca teža od beba rođenih ostalih mjeseci oko 200 grama.

Bebice imaju više kostiju od odraslih!

Bebe se rađaju s oko 300 kostiju, što bi bilo oko 50 posto više od broja kostiju kod odrasle osobe. Kako i zašto? Neke bebine kosti mijenjaju oblik i strukturu i za samo nekoliko godina bebe će imati 206 kostiju. Primjer je bebina lubanja koja na početku ima nekoliko kostiju koje se preklapaju (fontanela), a koje se malo kasnije u životu spoje. Fleksibilna struktura omogućuje bebinoj glavici da lakše prođe kroz zdjelicu, no kad se to završi kosti će se, do osamnaestog mjeseca bebina života, spojiti u jednu cjelinu.

Bebe imaju supermoći

Mališani se rađaju s oko 70 refleksa, od kojih će se neki vremenom izgubiti. Primjerice, sigurno ste primijetili da vaša beba ne može hodati, ali zna koračati. Ovaj refleks ispituje se na prvom pedijatrijskom pregledu i, sigurni smo, nasmije sve roditelje. Naime, kad liječnik primi bebu ispod pazuha i krene joj naginjati tijelo prema naprijed, svaka beba počet će koračati. To je jedan od primitivnih refleksa s kojim se beba rodi, a koji se kasnije izgubi. Još jedan takav je Moorov refleks, koji se javlja uslijed iznenadnih glasnih zvukova, dodira ili pokreta.

Bebe su uvijek pospane

Ili su pospani, ili izgledaju pospano… Da, tako je to s bebama. Tijekom prvih godina života bit će svjesni i budni oko tri minute u svakom satu. Ostalo vrijeme odlutat će nekamo. Zašto? Mozak bebe u prvim godinama prima jako puno informacija i jako puno uči. Da bi u tome uspio, koristi puno glukoze koju crpi iz tijela bebe. To umara mališane i tjera ih ‘u krevet’.

Beba naslijeđuje glazbeni stil od mame

Znanstvenici tvrde da beba sluša što i vi, još od četvrtog mjeseca trudnoće. Te da će je glazba koju ste tada slušali, vrlo vjerojatno umiriti i sada kad je vani. Probajte pa se uvjerite.

Bebe su izrazito sretne

Neka istraživanja tvrde da se bebe nasmiješe oko 300 puta u jednom danu. Odrasli to čine oko 60 puta pa možemo zaključiti da su bebe puno sretnije od odraslih osoba.

Bebe imaju naglasak

Istraživanja kažu da će beba ‘pokupiti’ naglasak svoje majke za vrijeme trećeg tromjesečja trudnoće. Taj naglasak se, navodno, može primijetiti i u načinu na koji beba plače nakon poroda. Ne znamo točno kako se to čuje, ali osluhnite. Možda baš vaša beba proplače ‘po međimurski’.

Gutaju i dišu istovremeno

Ako ste se ikada pitali kako beba doji i diše bez da se zagrcne, evo odgovora – bebe mogu istovremeno gutati i disati sve do sedmog mjeseca života! Ovu sposobnost mogu izgubiti samo ako se prehlade, što objašnjava zašto beba sa začepljenim nosićem odbija jesti.