0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kako izgleda fontanela kod bebe i smijem li ju dirati?

fontanela

Ako dodirnete vrh bebine glave, možete osjetiti meku točku između kostiju — to je fontanela. I ta “meka točka” lubanje bebe vrlo je važna za normalan rast i razvoj mozga i lubanje. Na lubanji vaše bebe postoje dvije fontanele. Prednja se nalazi na vrhu bebine glave, a stražnja na stražnjoj strani bebine glave.

Kako izgleda normalna fontanela?

Fontanela vaše bebe trebala bi biti mekana i ravna. Ako ju nježno dodirnete ponekad možete osjetiti lagano pulsiranje – to je normalno. Ako se fontanela promijeni ili se na dodir razlikuje od uobičajenog, pokažite svom liječniku jer to može biti znak da je potrebno provjeriti zdravlje vaše bebe.

Ako primijetite da su fontanele vaše bebe niske ili udubljene, vaša beba je možda dehidrirana! Ako sumnjate na dehidraciju, provjerite u našem članku ostale znakove : Koji su znakovi dehidracije kod bebe?

Ispupčena ili natečena fontanela može biti znak niza ozbiljnih, ali rijetkih stanja uključujući meningitis ili encefalitis (infekcije u mozgu), cerebralno krvarenje (krvarenje u mozgu), hidrocefalus, apsces ili drugi uzrok povećanog pritiska u mozgu. Ako mislite da su fontanele vaše bebe ispupčene ili udubljene, odmah potražite savjet liječnika.

Smijem li dirati fontanele svoje bebe?

Možete nježno dotaknuti bebinu fontanelu. Ako nježno prijeđete prstima duž bebine glave, vjerojatno ih možete osjetiti. Liječnik će ih također dodirnuti kao dio bebinog rutinskog medicinskog pregleda. Nema potrebe da budete zabrinuti ili zabrinuti zbog dodirivanja bebinih fontanela sve dok ste nježni.

POVEZANO: Recepti s graškom za bebe i malu djecu