1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako pomoći djetetu koje ima strah od pasa?

strah od pasa

Strah od pasa, poznat i kao cinofobija, može biti zaista neugodan i ograničavajući. Vaše dijete može imati strah od pasa iako ga pas nikada nije ugrizao niti mu učinio ništa nažao. Djeca svih dobi mogu doživjeti strah kada su u pitanju životinje, uključujući i one s kojima se često susreću. Dok se neka djeca s vremenom mogu postupno osjećati ugodno sa životinjama, druga može biti svladana strahom, što im otežava funkcioniranje. Što možete učiniti kako biste mu pomogli da pobjedi strah?

Važno je priznati da je strah valjana emocija za djecu kada je u pitanju interakcija sa životinjama. Zapravo, čak se i neki odrasli boje određenih životinja. Prirodno je da mala djeca osjećaju strah od nepoznatih stvari, uključujući životinje. Kako djeca rastu i stječu znanja o životinjama i njihovom ponašanju, razvijaju samopouzdanje da se nose s nepredvidljivošću životinja. Prepoznavanje da je njihov strah normalan može voditi roditelje u pronalaženju najboljeg pristupa za pomoć njihovom djetetu da ga prevlada. POVEZANO: Kako pomoći malom djetetu da pobijedi strah od mraka

Kako pomoći savladati strah od pasa?

Kada odlučujete trebate li pomoći svom djetetu u prevladavanju straha, morate uzeti u obzir tri ključna čimbenika: učestalost, intenzitet i trajanje. Ako je njihova nervoza ograničena na povremene susrete, vjerojatno će prirodno prerasti svoju nelagodu. Međutim, ako strah vašeg djeteta značajno utječe na njihov svakodnevni život, kao što je mogućnost pohađanja škole, igre na otvorenom ili posjećivanja drugih, potrebna je intervencija! POVEZANO: Strah od nepoznatih osoba kod male djece

Poslušajte njihovu perspektivu

Prije nego što se pozabavite djetetovim strahom, važno je saslušati i razumjeti njihove osjećaje. Potaknite ih da izraze zašto ih životinje plaše, koristeći otvorena pitanja poput: “Čini se da se bojiš susjedovog psa. Možete li mi reći nešto više o tome? Čega se konkretno bojite da bi pas mogao učiniti? Je li se nešto dogodilo zbog čega ste se bojali?” Dopuštajući im da konkretnije artikuliraju svoje strahove, možete steći uvid i zajedno raditi na njihovom prevladavanju.

Potvrdite njihov strah

Prije nego što se izravno uhvatite u koštac sa strahom, ključno je uvjeriti svoje dijete da je njihov strah prepoznat i shvaćen. Dajte im do znanja da nema ništa loše ili sramotno u osjećaju straha. Izbjegavajte pojačavanje straha poticanjem izbjegavanja životinje od koje se bojite. Postupno povećavajte njihovu izloženost dobro kontroliranim i mirnim životinjama. Modelirajte pozitivnu interakciju sa psima kako biste pomogli svom djetetu da razumije njihovo ponašanje. POVEZANO: Bebe i psi – nerazdvojni prijatelji

Educirajte se

Pokažite inicijativu i naučite o govoru tijela i ponašanju pasa kako biste mogli educirati svoje dijete o tome kako se psi ponašaju prijateljski ili neprijateljski i kako komunicirati na siguran način. Resursi kao što je doggonesafe.com mogu pružiti vrijedne informacije u tom pogledu. Proširujući svoje znanje, možete voditi svoje dijete u razumijevanju i upravljanju interakcijama sa životinjama sa više samopouzdanja. Stjecanje znanja o psima može vam pomoći da razumijete njihovo ponašanje i razloge za određeno ponašanje. Čitanje knjiga, gledanje poučnih videa i razgovor s vlasnicima pasa može vam pomoći da dobijete uvid u njihov svijet i smanjite strah.

Postupno izlaganje može krenuti sa štencima

Postupnost je ključna! Počnite s manjim koracima, kao što je gledanje slika pasa ili promatranje pasa izdaleka. Zatim postupno povećavajte izloženost, na primjer, posjetom mjestima gdje su štenci u blizini. Važno je da je dijete spremno, nikako ga ne treba tjerati na izlaganje ako nije spremno.

Ponekada se dijete boji pasa bez vama razumljivog razloga. I to je u redu. Ono najvažnije što možete učiniti kao roditelj prestrašenog djeteta jest razgovarati s njim i pomoći mu da prebrodi ovaj strah putem spomenutih metoda. Nemojte se obeshrabriti ako vašem djetetu treba više vremena kako bi se priviknulo na pse – sva su djeca različita. Također, možda vaše dijete nikada neće preboljeti strah od pasa, ali i to je normalno. Ono što vam preostaje u tom trenutku jest truditi se kontrolirati taj strah.

POVEZANO: Moje dijete non-stop plače – Što napraviti?