0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Planiranje trudnoće Trudnice

Multipla skleroza i trudnoća, začeće i dojenje

Multipla skleroza i trudnoća

Multipla skleroza i trudnoća mogu ići zajedno i u mnogo slučajeva ovo stanje ne rezultira nikakvim problemima za plod. Nedavna istraživanja pokazala su obećavajuće rezultate za žene s dijagnosticiranom multiplom sklerozom (MS) koje žele imati djecu. Sada je poznato da većina žena s multiplom sklerozom može sigurno zatrudnjeti, dojiti i nastaviti liječenje uz lijekove poput beta interferona ili glatiramer acetata na temelju svojih preferencija. Bez povećanog rizika od recidiva tijekom postpartalnog razdoblja. Zapravo, više od 40% žena s blagim MS-om ne zahtijeva nikakav tretman prije začeća ili tijekom postporođajnog razdoblja. Za žene s visoko aktivnom multiplom sklerozom dostupni su učinkoviti tretmani koji osiguravaju dobru kontrolu stanja prije, tijekom i nakon trudnoće. POVEZANO: 5 super korisnih savjeta kako se pripremiti za porod

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Ova autoimuna bolest nastaje djelovanjem čimbenika okoline, ali i utjecajem genetske sklonosti. Nastanak multiple skleroze prate mnogi poremećaji različitog stupnja, od blage ukočenosti i otežanog hodanja, do potpune oduzetosti, gubitka vida, i drugo.

Multipla skleroza i trudnoća

Mnoge osobe s MS-om imaju uspješne trudnoće nakon dijagnoze. Međutim, bitno je razmotriti i planirati jedinstvene izazove koji se mogu pojaviti. Izrada sveobuhvatnog plana i traženje informacija o tome što učiniti prije, tijekom i nakon trudnoće može pomoći da putovanje bude lakše.

Prije nego što pokušate zatrudnjeti, ključno je razgovarati o svojim planovima sa svojim liječnikom. Ako se vašim MS-om dobro upravlja, vjerojatno ćete dobiti odobrenje za nastavak. Međutim, određeni lijekovi, kao što su interferoni i teriflunomid, nisu sigurni tijekom trudnoće. I potrebno ih je prekinuti najmanje mjesec dana prije pokušaja začeća. Glatiramer acetat se smatra sigurnim. Ali uvijek je važno posavjetovati se sa svojim liječnikom kako biste razumjeli moguće rizike i dobrobiti.

Razumijevanje prozora plodnosti može pomoći u optimizaciji vremena. Kao i svaka druga žena, možda nećete odmah zatrudnjeti. Tako da poznavanje najplodnijeg razdoblja vašeg menstrualnog ciklusa može smanjiti trajanje neuzimanja lijekova. Kompleti i kalkulatori za ovulaciju mogu vam pomoći u određivanju prozora plodnosti, a vaš liječnik može dati dodatne smjernice.

Izgradnja tima za podršku je ključna, jer multipla skleroza i trudnoća mogu biti fizički zahtjevni. Nemojte se ustručavati potražiti pomoć od obitelji i prijatelja, bilo da se radi o pripremi obroka ili kućanskim poslovima, kako biste sačuvali svoju energiju. Također je važno osigurati da je vaš tim za podršku spreman pomoći nakon što beba stigne.

Slijedeći ove preporuke i tražite smjernice od zdravstvenih djelatnika, možete lakše proći kroz trudnoću s MS-om i osigurati dobrobit i vama i vašoj bebi.

Sigurna trudnoća je moguća u većini slučajeva

Više studija dosljedno je pokazalo da žene s MS-om imaju jednaku vjerojatnost da će doživjeti zdravu trudnoću i roditi zdravu djecu, usporedivo sa ženama bez MS-a. Postojeća istraživanja pokazuju da MS ne povećava rizik od komplikacija kao što su pobačaj, prijevremeni porod, mrtvorođenče, abnormalnosti pri rođenju ili izvanmaternična trudnoća (gdje se fetus razvija u jajovodu). Važno je napomenuti da multipla skleroza ne zahtijeva automatski korištenje epiduralne tijekom poroda.

POVEZANO: Možete li dobiti epiduralnu s tetovažom na leđima?